Oprescu, Alpha: Prea multe bănci mici vor să fie universale

Autor: Crenguta Nicolae 05.11.2012

Problema pe piaţa bancară nu e faptul că zece bănci deţin 80% din piaţă, atâta timp cât concentrarea pieţei este relativ medie la nivel european, ci faptul că sunt multe bănci cu cote de piaţă mici care în­cear­că toate acum să fie bănci universale, "ceea ce e foarte greu fără masă critică", consideră Sergiu Oprescu, preşedinte executiv la Alpha Bank.

El a participat la evenimentul "Meet the CEO" organizat de revista Business Magazin.

Oprescu consideră că atunci când proiectăm viitorul trebuie să ne dăm seama că "suntem în situaţia în care nu vedem tendinţa generală din cauza zgomotului din jurul nostru, la nivel european şi local" - zgomotul previziunilor catastrofice făcute de diverşi investitori şi analişti cu interese particulare care vorbesc de moartea monedei unice, de pildă, zgomotul politic de moment sau al temerilor acumulate în anii de criză.

Un exemplu de "zgomot alb" surmontat, după părerea lui, e de găsit chiar în situaţia Alpha Bank, unde temerile de efectul crizei greceşti, cu previziuni catastrofice de doi-trei ani în­coa­ce, au fost depăşite treptat de clienţi.

Strategiile bancherilor ar trebui să aibă în vedere un model de bancă a viitorului care să ţină cont de locul unde se petrece interacţiunea cu clientul, în opinia lui Oprescu.

Sergiu Oprescu e unul dintre foarte puţinii români rămaşi la şefia unei bănci de top cu acţionariat străin.