Portofoliul PAID a scăzut 8,5% în luna octombrie, la 277.900 poliţe

Autor: Adrian Dumitrache 05.11.2012

Portofoliul societăţii care emite poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, PAID, a scăzut în octombrie cu 8,5%, la 277.893 contracte, după ce în septembrie a crescut cu 49%, la 303.708, pentru prima oară în ultimele 13 luni, potrivit datelor publicate de asigurător.

Creşterea portofoliului PAID din septembrie a fost efectul intrării în vigoare, de la începutul lunii, a Ordinului 15/2012 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care stabilea că proprietarii de locuinţe care deţin poliţe facultative privind riscurile prevăzute de Legea 260/2008 au obligaţia să încheie poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor la data expirării celor facultative.

De asemenea, de la aceeaşi dată societăţile de asigurări puteau încheia contracte facultative pentru locuinţe doar pentru sume asigurate mai mari decât cele acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

În plus, CSA a interzis de la 1 septembrie, prin Decizia 416/2012, adoptată la începtul lunii iulie, utilizarea de către asigurători, în cadrul activităţii de încheiere a poliţelor facultative pentru locuinţe, a termenilor "PAD" şi "obligatorie" şi a sintagmei "asigurarea obligatorie a locuinţelor".

Decizia 416/2012 a fost contestată în justiţie de Astra Asigurări, liderul pieţei asigurărilor în 2011, cererea fiind înregistrată la 16 august.

La 23 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea Astra ca nefondată. Hotărârea poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare, se precizează pe pagina web a instanţei.

Măsurile luate de CSA au vizat stoparea reducerii portofoliului Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), pe fondul concurenţei venite chiar din partea acţionarilor companiei, care au vândut poliţe faculative la preţuri similare celor practicate de PAID.

Ulterior, pe 25 octombrie, la câteva zile de la schimbarea preşedintelui instituţiei, Consiliul CSA a hotărât revenirea la forma anterioară a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuinţe, în conformitate cu prevederile Legii 260/2008.

"Astfel, proprietarii îşi pot îndeplini obligaţiile prevăzute de lege privind încheierea unei asigurări care să acopere riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, ca fenomene naturale, fie printr-o asigurare obligatorie, emisă de PAID, fie printr-o asigurare facultativă. Această măsură este prima dintr-o serie de iniţiative care vizează inclusiv propuneri pentru modificarea Legii 260/2008, astfel încât obiectivul principal - de cuprindere cât mai largă în asigurare a fondului locativ din România - să fie atins", se arată într-un comunicat al instituţiei din 25 octombrie.

Decizia Consiliului CSA a survenit la două zile de la numirea lui Daniel Tudor (susţinut de USL) de către Parlament, la 23 octombrie, la conducerea CSA după ce, în urmă cu o săptămână, Constantin Buzoianu (din partea PDL) a fost revocat din funcţie, pe care a preluat-o în septembrie 2011.

În plus, Astra a obţinut în justiţie suspendarea aplicării Ordinului CSA 15/2012, conform unei hotărâri a Curţii de Apel Bucureşti din 18 septembrie, decizie împotriva căreia CSA a înaintat recurs la 24 octombrie, conform datelor disponibile pe pagina web a instanţei.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

Legea 260/2008 a fost modificată în decembrie 2010, demers în urma căruia s-a stabilit că persoanele fizice care au asigurare facultativă a locuinţelor pentru toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie nu intrau sub incidenţa prevederilor actului normativ.

În urma acelei modificări, societăţile de asigurări, inclusiv acţionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constantă şi continuă a portofoliului PAID.

Mai mult, unii asigurători, cum ar fi Carpatica Asig sau Astra, şi-a denumit poliţele faculatative pentru locuinţe PAD, PAD Complet sau PAD Avantaj. În plus, Astra, care este acţionar PAID, a înregistrat marca PAD la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

În primele şase luni ale acestui an, portofoliul Astra aferent asigurărilor pentru incendii şi calamităţi naturale se ridica la 2,46 milioane de poliţe şi venituri aferente de 117,97 milioane de lei, potrivit datelor uniunii asigurătorilor din România (UNSAR).

În cazul PAID, de la începutul acestui an, portofoliul societăţii a scăzut permanent, ajungând la finele lunii august la 423,907 de poliţe, de la 574.229 contracte la 31 decembrie 2011.

Subscrierile PAID au crescut cu 19,5% în 2011, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA.