Pilot peste patru miliarde de euro - Sergiu Oprescu, şeful Alpha Bank, în Business Magazin

Ziarul Financiar 05.11.2012

Sergiu Oprescu, în vârstă de 49 de ani, este un pionier al pieţei de capital, dar şi al bankingului de retail, încă de la finalul anilor ‘90, când i-a convins pe acţionarii grupului elen Alpha să lanseze în România credite ipotecare pe 10 ani pentru persoane fizice, într-o perioadă când nici măcar creditele acordate pentru companii nu depăşeau 5 ani.

Acum, inovaţia vizată de el este rafinarea pieţei cu obligaţiuni ipotecare (covered bonds), un instrument util pentru echilibrarea portofoliilor de credite ale băncilor, în condiţiile în care România este singura ţară din UE fără emisiuni de obligaţiuni ipotecare.

Oprescu este de formaţie inginer de aeronave, domeniu în care a şi lucrat şase ani după absolvirea în 1987 a facultăţii de profil din Bucureşti, după care s-a reorientat spre banking, mai întâi ca analist la BRCE, iar din 1994 în cadrul Grupului Alpha, care intra atunci pe piaţa românească.

Sergiu Oprescu conduce din 2007 Alpha Bank România, instituţie cu active de aproape 4 miliarde de euro şi prezenţă constantă în topul primelor zece bănci din sistem.

Într-un peisaj care nu şi-a revenit după criză şi în care abundă previziunile catastrofice, Oprescu proiectează o viziune de dezvoltare pe termen lung a economiei financiare de la noi şi detaliază câteva instrumente de realizare a acesteia.

Formaţia de inginer de aeronave răzbate rapid din felul cum Sergiu Oprescu vorbeşte despre banking. El indică "ieşirea din aviaţie" în favoarea finanţelor drept cea mai grea decizie din cariera lui, nu numai fiindcă intra pe un teren complet nou, dar şi pentru că avea deja şase ani de practică într-o meserie pe care o stăpânea. A luat însă decizia pentru că şi-a dat seama că în România anilor ‘92 zona aviaţiei n-avea perspective să performeze şi dintr-o atracţie "inginerească" pentru domeniul financiar, unde vedea potenţialul cel mai mare.

Ce a răspuns Sergiu Oprescu la comentariile şi întrebările, formulate în cadrul întâlnirii Meet The CEO organizată de Business Magazin, dar şi opinia sa cu privire la potenţialul managerilor autohtoni din sistemul bancar sunt prezentate pe larg în editia tiparită a revistei Business Magazin, care este disponibilă de luni, 5 noiembrie, la chioşcurile din reţelele Inmedio şi Relay.

Tot în acest număr din Business Magazin au fost abordate o serie de subiecte de actualitate, analize şi comentarii grupate în secţiunile: COMPANII: Povestea tinerilor antreprenori români şi a maşinilor lor zburătoare; SPECIAL: Alegeri în SUA. Obama sau Romney? Mai mult sau mai puţin stat în economie?; ANTREPRENORIAT: SMS-ul care plăteşte cafeaua sau călătoria cu autobuzul; GADGET: Totul despre noul televizor Bravia de la Sony: LED-FULL LED.