Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's, condamnată pentru că a acordat ratinguri “înşelătoare”

Autor: Iulian Anghel 05.11.2012
Agenţia americană de evaluare financiară Standar&Poor’s a fost condamnată în Australia pentru că ar fi acordat “ratinguri înşelătoare” care au condus la pierderi importante pentru mai multe municipalităţi australiene. Concret, titluri achiziţionate de comunităţi locale australiene şi notate de agenţie S&P cu ratingul AAA au intrat în default imediat după ce au fost achiziţionate, ceea ce a provocat pierderi însemnate cumpărătorilor.
 
Potrivit publicaţiei financiare La Tribune, gestul magistraţilor australieni ar putea inspira Europa şi anumite tribunale de aici.
 
În Australia, Standard&Poor’s a atribuit triplul A titlurilor CPDO ("constant proportion debt obligation") emise de banca olandeză ABN Amro, vândute în 2006 către 12 colectivităţi locale, titluri care s-au dovedit a fi toxice. La câteva luni de la achiziţie, aceste titluri supranumite “Rembrandts” s-au prăbuşit antrenând pierderi de 16 milioane de dolari australieni (12,9 mil. euro). Municipalităţile au pierdut mai bine de 90% din capitalul investit. Potrivit judecătorilor australieni care instrumentează dosarul, informaţiile pe care S&P s-a bazat pentru a justifica ratingul maxim asociat acestor titluri erau, în parte, inexacte.
 
“Este vorba despre o lovitură serioasă pentru agenţiile de evaluare care au putut profita ani de zile de misiunea lor care consta în a stabili aceste ratinguri fără să fi dat niciodată socoteală investitorilor de alegerea lor”, a declarat pentru Financial Times Amanda Baton unul dintre avocaţii municipalităţilor.
 
De cealaltă parte, agenţia de evaluare americană a anunţat că va face apel. Dar ea ar putea avea probleme pentru că directorul executiv al unei societăţi private care finanţează plângeri colective – IMF Australia – a anunţat că va deschide noi plângeri de acest tip în Marea Britanie şi Olanda.