Proiect: Tratamente medicale gratuite pe bază de reciprocitate pentru militarii americani şi români

Autor: Cristian Fierbinteanu 05.11.2012

Documentul stabileste o înţelegere între părţi, în temeiul căreia tratamentul medical cu spitalizare şi alte tratamente medicale pot fi puse la dispoziţie pe bază de reciprocitate cadrelor militare si dependenţilor lor în instituţiile medico-militare aparţinând forţelor armate ale Statelor Unite ale Americii şi Ministerului Apărării Naţionale din România.

Acest tip de asistenţă medicală care poate fi asigurată la instituţiile medico-militare de pe teritoriul fiecărei părţi este gratuită.

Cheltuielile vor fi în limita bugetului anual aprobat al Ministerului Apărării Naţionale, se arată în proiect.

Cadrul juridic în domeniul asistenţei medicale între Ministerul Apărării Naţionale si Departamentul Apărării Statelor Unite ale Americii a fost asigurat vreme de peste un deceniu de o Înţelegere la nivel departamental semnată în 1994 la Bucureşti şi în 1995 la Washington.

Înţelegerea între Ministerul Apărării Naţionale al României şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii privind asistenţa medicală pentru militari şi membrii de familie a fost prelungită în anii 1998, 2001, 2004 si a ieşit din vigoare pe data de 25.04.2007.

După anul 2007 nu a mai fost posibilă realizarea unei baze juridice de acordare a asistenţei medicale, partea americană insistând pentru intrarea în vigoare a unui nou proiect de acord bilateral în domeniu, de la data semnării. În conformitate cu punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe, exprimat în baza dispoziţiilor relevante ale Legii nr. 590/2003 privind tratatele, proiectul de acord primit de la partenerul extern a avut natură juridică a unui tratat internaţional.

Întrucât potrivit prevederilor Legii nr. 590/2003, ca regulă generală, tratatele la nivel departamental intră în vigoare la data ultimei notificări prin care se comunică celeilalte părţi îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare, Acordul nu a putut fi convenit.

În luna ianuarie 2012, partenerul extern a agreat ca intrarea în vigoare a documentului să aibă loc la data primirii de către partea americană a notificării scrise a părţii române referitoare la îndeplinirea procedurilor legale interne privind intrarea în vigoare a Acordului.

Această acceptare a creat premisele necesare convenirii si semnării "Acordului între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii privind asistenţa medicală pentru membrii forţelor armate şi dependenţii lor".