Der Spiegel: Un ajutor european pentru Cipru ar favoriza banii murdari din Rusia

Autor: Anca Dumitrescu 05.11.2012

"Bogătaşii Rusiei, care au plasat bani murdari în insula mediteraneană, vor profita de ajutorul european", a scris luni Der Spiegel, subliniind opoziţia social-democraţilor germani pentru aprobarea unui plan de salvare destinat statului cipriot.

Numeroşi oameni de afaceri ruşi au plasat sume importante în băncile cipriote, atraşi de nivelul redus al impozitelor, chiar dacă Cipru a mai pierdut puţin din reputaţia de paradis fiscal după aderarea la Uniunea Europeană în 2004, potrivit revistei germane.

În total, 21 de miliarde de euro au fost investite în Cipru în 2011, de către oligarhi ruşi, sumă care depăşeşte PIB-ul anual al insulei, de 17,8 miliarde de euro, conform cifrelor BND.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Nicosia, Stefanos Stefanou, a denunţat raportul instituţiei germane, considerat defăimător şi destinat să aducă atingere reputaţiei ţării în faţa investitorilor străini.

"Cipru a adoptat şi a pus în practică un cadru instituţional de înalt nivel pentru combaterea activităţilor de spălare de bani, conform legislaţiei UE", a spus Stefanou în faţa jurnaliştilor.

Potrivit der Spiegel, ruşii sunt atraşi în Cipru nu doar de vreme, ci şi de căsuţele poştale anonime, de păstrarea secretului bancar şi de nivelul scăzut al impozitelor.

Un alt factor atractiv este uşurinţa de a obţine cetăţenie cipriotă.

"Un plan de ajutor pentru Cipru ar putea primi critici serioase", a avertizat un membru al guvernului german, care a subliniat că clemenţa europeană contrastează cu severitatea faţă de Grecia.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe a declarat luni că problema spălării banilor va fi abordată în negocierile Ciprului cu troica creditorilor, pentru obţinerea unui ajutor de 10 miliarde de euro.

Reprezentanţii Băncii Centrale Europene şi ai Comisiei Europene au refuzat să comenteze.