Polonia a convins ruşii de la Gazprom să ieftinească gazele

Autor: Radu Bostan 06.11.2012

Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, Gazprom, a acceptat să reducă preţul gazelor vândute Poloniei, ţară care importă aproape 10 miliarde de metri cubi pe an. Consumatorii polonezi vor plăti un preţ similar cu cel practicat de Gazprom în Germania, adică în jur de 450 dolari pe mia de metri cubi, faţă de 550 dolari conform contractului anterior, scrie Warsaw Business Journal.

Anunţul nu este o veste bună doar pentru populaţie, care se va încălzi mai ieftin. Producătorul de gaze naturale PGNiG, deţinut de statul polonez, estimează că importurile la noile preţuri se vor traduce în profituri mai mari cu între 776 şi 932 milioane de dolari.

În baza vechiului contract cu Gazprom, PGNiG plătea un preţ calculat în funcţie de media pe nouă luni a preţurilor produselor petroliere, exprimată în dolari. Formula de calcul din noul acord cu ruşii ţine cont şi de preţul gazelor.

Compania poloneză a acceptat şi să renunţe la o acţiune împotriva Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, în care acuza că preţul plătit de Polonia pentru gazele ruseşti este cel mai mare din Europa.