Depozitarul Central a încheiat un acord de cooperare cu instituţia similară din Japonia

Autor: Stefan Musgociu 06.11.2012

Depozitarul Central a semnat la începutul lunii noiembrie un acord de cooperare cu instituţia similară din Japonia, Japan Securities Depository Center Inc (JASDEC), pentru consultări, dar şi pentru promovarea operaţiunilor transfrontaliere între pieţele dintre cele două ţări.

"Consider că semnarea acestui acord de cooperare între JASDEC şi Depozitarul Central va acţiona ca un catalizator în consolidarea relaţiilor de cooperare între cei doi depozitari centrali, iar prin schimbul de informaţii şi o comunicare continuă putem contribui la dezvoltarea pietelor de capital din Japonia şi România", a declarat, într-un comunicat, preşedintele JASDEC, Yoshinobu Takeuchi.

Acordul a fost semnat la 1 noiembrie la Osaka.

"Dezvoltarea serviciilor financiare creşte în complexitate, atât la nivel global, cât şi regional. Este de aşteptat ca Asia să devină un centru financiar global în următorii ani, iar Japonia reprezintă deja un important motor al creşterii economice. Suntem încântaţi să punem bazele unei strânse relatii de colaborare cu JASDEC, să identificăm alternative de dezvoltare a unei infrastructuri robuste şi să stabilim noi standarde în calitatea serviciilor post-tranzacţionare", a afirmat directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tănăsoiu.

Japan Securities Depository Center asigură servicii de înregistrare a dreptului de proprietate asupra acţiunilor, instrumentelor cu venit fix, REIT-urilor, obligaţiunilor corporative, fondurilor de investitii, ETF-uri etc. Totodată, instituţia asigură şi decontarea tranzacţiilor încheiate pe pieţele reglementate şi în afara acestora din Japonia.