Gigacaloria va fi 295 de lei la Mangalia, unde locuitorii au tremurat de frig în case iarna trecută

Autor: Cătălin Legănel 06.11.2012

Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a declarat, marţi, la o întâlnire cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, că împreună cu membrii Consiliului Local a convenit ca preţul local de facturare pentru gigacalorie să fie de 295 de lei.

"În oraşul nostru, subiectul termoficării a fost unul sensibil din cauza situaţiilor neplăcute de iarna trecută, dar căldura şi apa caldă nu vor mai constitui o problemă pentru locuitorii Mangaliei. Cetăţenii vor plăti un preţ al gigacaloriei de 295 de lei, la care se adaugă ajutoarele de stat pentru cei care se încadrează în plafoanele stabilite de lege", a menţionat Cristian Radu.

El a mai spus că se lucrează şi la conducta de gaze, iar săptămâna viitoare va fi branşată prima centrală termică din oraş. În funcţie de negocierile româno-bulgare, furnizarea efectivă a gazelor în Mangalia ar putea avea loc până sfârşitul acestui an.

De asemenea, la discuţiile la care au participat consilierii locali şi directorul Goldterm, Dan Georgescu, s-a stabilit ca în aceste zile fiecare asociaţie de proprietari să încheie contractele de furnizare cu societatea Consiliului Local. Directorul Goldterm a spus că s-au încheiat reviziile tehnice ale centralelor termice, iar de la sfârşitul acestei săptămâni ar putea începe furnizarea agentului termic, în funcţie de condiţiile meteorologice.

El a mai spus că în prezent se lucrează la limitarea pierderilor pe reţea, astfel încât costurile cu încălzirea să fie acceptabile.

"Goldterm are un dispecerat care preia non-stop problemele semnalate de cetăţeni. La fiecare centrală termică vor exista specialişti aflaţi permanent la dispoziţia populaţiei", a mai spus Georgescu.

Locuitorii municipiului Mangalia au suferit de frig toată iarna trecută din cauza neînţelegerilor dintre Primărie şi societatea de termoficare, fiind perioade în care nu au avut deloc căldură sau când aceasta le-a fost furnizată după program, cel mult 12 ore pe zi.

În anul 2003, municipiul Mangalia a încheiat cu SC Rominservies Therm SA contractul de delegare a gestiunii nr.4450/31.01.2003, prin care această societate a preluat în administrare întregul sistem termic al oraşului. Începând cu 27 ianuarie 2011 acţionarii majoritari ai SC Rominservices Therm SA, respectiv Rominserv SRL şi Rompetrol SA, au vândut pachetul de acţiuni către SC C and C Wealth Management SRL. După preluarea pachetului de acţiuni, noii acţionari au schimbat denumirea societăţii din SC Rominservices Therm SA în SC Callatis Therm SA.

Reprezentanţii Primăriei Mangaliei au susţinut în timpul iernii că şi-au achitat toate datoriile către Callatis Therm şi au acuzat societatea de termoficare că nu are capacitatea de a susţine financiar această activitate.

La începutul acestui an, Guvernul a suplimentat bugetul Consiliului Local Mangalia cu suma de 1,5 milioane de lei pentru ca locuitorii municipiului să nu mai stea în frig, dar aceşti bani au ajuns numai pentru câteva zile.

În luna august, Consiliul Local Mangalia a aprobat rezilierea unilaterală a contractului de delegare de gestiune încheiat cu societatea de termoficare SC Callatis Therm SA.

Directorul societăţii de termoficare din Mangalia, Adrian Nikitas Simion, este cercetat în libertate pentru şantaj şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în perioada sezonului rece 2011 - 2012, Adrian Nikitas Simion, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general la SC Callatis Therm SA Mangalia, şi-a desfăşurat atribuţiile de serviciu în mod defectuos în ceea ce priveşte derularea contractului de concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică centralizată a municipiului Mangalia. Astfel, societatea nu a realizat corespunzător aprovizionarea cu combustibilul necesar şi nu a putut asigura furnizarea căldurii şi apei calde către locuitorii oraşului, fiind afectaţi peste 7.500 de consumatori casnici.

Locuitorii municipiului au plătit iarna trecută suma de 462 de lei pe gigacalorie, iar reprezentanţii Callatis Therm solicitaseră ca aceasta să ajungă la 677 de lei.