Arobs a investit peste 100.000 de euro într-un serviciu de informaţii din trafic în timp real

Autor: Mădălina Dediu Panaete 06.11.2012

Furnizorul de soluţii software Arobs Transilvania Software din Cluj-Napoca a dezvoltat Trafic OK, un sistem privat care asigură în timp real informaţii din trafic, atât despre accidente, lucrări, drumuri aglomerate, cât şi despre condiţiile meteo nefavorabile.

"Necesitatea implementării acestui serviciu vine în urma creşterii considerabile a numărului de autovehicule pe drumurile din ţară, a situaţiilor frustrante tot mai des întâlnite în trafic (...) ce creează disconfort conducătorilor auto, toate în strânsă legătură cu starea actuală a infrastructurii din România", a afirmat Voicu Oprean, directorul general al Arobs.

Acest sistem în care Arobs a investit peste 100.000 de euro a fost lansat în colaborare cu belgienii de la Be-Mobile, companie specializată pe furnizarea datelor din trafic şi cu postul de radio Europa FM.

Oprean estimează că în acest an cifra de afaceri a companiei va creşte cu aproximativ 15% faţă de anul trecut, până la 9 mil. euro, avans la care contribuie în mare parte lansarea noului produs.

Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 33 mil. lei (8 mil. de euro) şi un profit de 4 mil. lei.

Sistemul constă în adunarea datelor din trafic de la poliţie, primării şi pompieri, de la camerele, radarele şi senzorii de pe drumurile naţionale, de la maşinile monitorizare prin GPS, dar şi de la oamenii care sună la postul Europa FM şi anunţă un anumit eveniment din trafic. După ce aceste date sunt colectate şi analizate sunt puse la dispoziţia celor care utilizează fie un sistem de navigare prin GPS care are încorporat sistemul TraficOK, fie de cei care au un smartphone sau o tabletă pe care e instalată aplicaţia cu acelaşi nume.

Utilizatorii sunt anunţaţi prin alerte vizuale şi sonore (în funcţie de setările sistemului) şi au la dispoziţie informaţii despre tipul evenimentului, localizarea şi durata acestuia, dar şi rute alternative prin care pot evita astfel de blocaje.

Potrivit datelor furnizare de companie, acest sistem acoperă 70% din reţeaua de drumuri din România printre care şi DN1 şi autostrăzile A1 şi A3.

Compania a pus deja "la muncă" sistemul pe unele din cele mai importante drumuri din ţară şi străzi din Bucureşti, astfel că luni, 5 noiembrie, Trafic OK a indicat mai multe probleme din trafic în Capitală: distanţa Piaţa Romană-Piaţa Unirii, un drum cu o durată normală de 6 minute, s-a parcurs în 10 de minute din cauza traficului foarte aglomerat. În aceeaşi zi, drumul dintre Bucureşti şi Braşov a fost parcurs în 2 ore şi 41 de minute, cu o întârziere de 40 de minute.

Trafic OK este deocamdată disponibil doar pe sistemele de navigaţie GPS Smailo, produse şi distribuite de Arobs, care au un preţ cuprins între 550 şi 1000 de lei, potrivit informaţiilor furnizare de companie. Însă deocamdată aplicaţia nu este disponibilă pe telefoane şi tablete, dar compania asigură că în perioada următoare va fi lansată.

"Aplicaţia se va numi tot TraficOK şi va fi disponibilă pe iOS (sistem de operare al iPhone) şi Android. Încă nu este disponibilă pe App Store şi Android Market, urmează să fie uploadată în perioada următoare", au spus reprezentanţii Arobs.

Oprean a menţionat că aplicaţia nu va costa mai mult de 10 euro, însă acest lucru depinde de fiecare site de profil în parte.