MECMA susţine continuarea cu actualii investitori a proiectului de extindere a centralei de la Cernavodă, plus atragerea altor parteneri prin reducerea participaţiei statului

Autor: Radu Bostan 07.11.2012

Ministerul Economiei va prezenta Guvernului un memorandum care va cuprinde patru opţiuni pentru viitorul proiectului de extindere a centralei nucleare de la Cernavodă, susţinând varianta continuării investiţiei cu actualii parteneri şi atragerea de parteneri noi.

"Varianta pe care o susţinem este continuarea investiţiei cu actualii investitori şi atragerea altora prin reducerea participaţiei statului în compania de proiect", a declarat Alexandru Săndulescu, director general al Direcţiei Energie şi Mediu din Ministerul Economiei, în conferinţa "Sistemul energetic al României la răscruce", organizată de Ziarul Financiar.

Oficialul nu a oferit detalii, întrucât memorandumul nu a fost înaintat încă Guvernului.

Nuclearelectrica este implicată în cel mai ambiţios proiect energetic al României, construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Firma controlează 85% din compania de proiect înfiinţată pentru această investiţie în valoare de 4 miliarde de euro, alături de statul român fiind implicaţi italienii de la Enel şi ArcelorMittal România.

Acţionariatul de acum arată însă complet diferit faţă de cel din 2007, când acest proiect i-a atras pe majoritatea giganţilor europeni, celelalte companii interesate fiind CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (grup franco-belgian). Toate aceste companii s-au retras, în contextul mai multor schimbări neanunţate făcute de statul român, dar şi pe fondul izbucnirii crizei financiare.

Acum statul român încearcă să-i aducă înapoi pe vechii parteneri în această investiţie, dar până în prezent a primit răspunsuri negative. O altă soluţie încercată de statul român este atragerea unor investitori chinezi. De altfel, săptămâna trecută o companie chineză, China Guangdong Nuclear Power Group, a anunţat că este dispusă să contribuie cu 40% din necesarul de investiţii pentru reactoarele 3 şi 4, sub formă de echipamente.​