Gazoductul TANAP, prin care Europa se va încălzi cu gaze din Azerbaijan, are trei noi investitori

Autor: Radu Bostan 07.11.2012

Companiile BP (Marea Britanie), Statoil (Norvegia) şi Total (Franţa) vor achiziţiona o participaţie de 29% din proiectul gazoductului Trans-Anatolian (TANAP), care va transporta gaze naturale din Azerbaijan în Europa prin Turcia, scrie Thomson Reuters.

BP şi Statoil vor cumpăra fiecare un pachet de 12% din proiect, în timp ce Total va primi 5%, a declarat Rovnag Abdullayev, preşedintele companiei azere de stat SOCAR, în prezent deţinătoarea a 80% din proiect. Turcia deţine restul de 20% prin companiile de stat BOTAŞ şi TPAO.

Construcţia gazoductului TANAP, care se va întinde de la granţia dintre Turcia şi Georgia până la frontiera europeană a Turciei, va costa în jur de 7 miliarde de dolari şi va începe la sfârşitul anului viitor, iar prima fază a proiectului va fi gata cel târziu la începutul anului 2018.

Conducta va transporta iniţial aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Azerbaijan. Capacitatea anuală a gazoductului va creşte la 23 miliarde metri cubi de gaze naturale până în 2023 şi la 31 miliarde metri cubi până în 2026.

Din regiunea balcanică, gazele azere vor fi preluate fie de Nabucco West, care ar urma să traverseze şi România, fie de conducta TAP (Trans-Adriatic Pipeline), ambele fiind încă în stadiul de proiect. Uniunea Europeană urmăreşte să importe gaze naturale din Centrul Asiei prin aşa-numitul Coridor Sudic pentru a-şi reduce dependenţa de gazul rusesc şi a evita perturbările de livrări cauzate de disputele dintre Rusia şi Ucraina, ţară de tranzit.