Urgenţele lui Raed Arafat la conducerea Ministerului Sănătăţii: să finalizeze noua lege şi să aducă mai mulţi bani în sistem

Autor: Ioana David 07.11.2012

Raed Arafat, 45 de ani, a devenit al 23-lea ministru al sănătăţii, poziţie pe care o ocupă "de drept" de o lună şi jumătate, după demisia lui Vasile Cepoi, fostul ministru. Arafat este subsecretar de stat în minister încă din 2007 şi ar trebui să aibă un mandat scurt, până la alegerile parlamentare de luna viitoare. Arafat este responsabil cu medicina de urgenţă, el fiind fondatorul serviciului SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare).

Ajunge în fruntea ministerului într-o perioadă în care în dezbatere publică se află un proiect de lege care ar trebui să reformeze din temelii sistemul şi în care trebuie să găsească bani pentru finanţarea sistemului de sănătate atât pentru noiembrie şi decembrie, cât şi pentru 2013.

Vrea achiziţii centralizate la spitale

Spre deosebire de ceilalţi miniştri ai sănătăţii, care erau puţin cunoscuţi în afara domeniului, Arafat se bucură de sprijinul opiniei publice. Arafat susţine implicarea totală a statului în sistemul de sănătate, iar la începutul anului nemul­ţumit de unele propuneri dintr-un proiect de lege şi-a dat demisia de la minister, însă a fost susţinut de oameni care au ieşit în stradă. Ulterior, proiectul a fost retras din dezbatere publică, iar Arafat a revenit în cadrul ministerului.

El a vorbit în mai multe rânduri despre consumul de medicamente scumpe în România şi despre faptul că nu există control în această industrie. Cu ocazia unei conferinţe de presă de săptămână trecută, Arafat spunea că sănătatea este un loc cu foarte multe interese, dar că interesele pacien­ţilor ar trebui să fie pe primul loc şi că sistemul ar trebui să însemne finanţare şi control.

Tot recent, el a mai anunţat că inten­ţio­nează ca de anul viitor toate medicamentele şi materialele sanitare utilizate în cele 63 de unităţi de primiri urgenţe finanţate de la bugetul de stat şi în serviciile de ambulanţă să fie achiziţionate centralizat, prin licitaţie, de Ministerul Sănătăţii.

El a vorbit şi despre lipsa personalului medical, despre care a spus că este o problemă mare nu numai în România, dar şi în toată Europa, şi a anunţat totodată că aproximativ 3.800 de posturi au fost deblocate.

Până la numirea lui Arafat în această funcţie, ministru interimar al sănătăţii a fost premierul Victor Ponta, după demisia lui Vasile Cepoi. În medie, fiecare ministru al sănătăţii a avut un mandat de un an.

Cine este Raed Arafat

Arafat s-a născut în Damasc, dar a crescut în Nablus (Siria). La vârsta de 16 ani a ajuns în Piteşti, România, după câteva încercări de a studia medicina în diferite ţări străine. România a fost singura ţară care i-a permis şederea pe teritoriul ei, potrivit Mediafax. Raed Arafat a început să studieze medicina la Cluj, dar a renunţat după un an din cauza morţii tatălui său. După aceea, s-a transferat la Târgu-Mureş pentru a studia terapia intensivă. Medic specialist în anestezie terapie intensivă (ATI), Arafat a pus bazele SMURD Târgu-Mureş în anul 1991.

Are pe mână un buget de 1,2 miliarde de euro

Anul acesta bugetul Ministerului Sănătăţii s-a ridicat la 5,5 mld. lei (1,25 mld. euro), cele mai mari cheltuieli fiind cele cu programele de sănătate. Totodată, luna trecută, în urma unei rectificări bugetare, Guvernul a aprobat un plus de 150 mil. lei pentru minister, la care ar trebui să se adauge sume care provin din colectarea taxei clawback. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru funcţionarea spitalelor.