Americanii au ales cel mai bun produs de marketing al ţării: Obama. Romney era lipsit de empatie şi ţinea cu bogaţii

Autor: Bogdan Cojocaru 08.11.2012

După o luptă electorală extrem de strânsă, preşedintele Barack Obama a câştigat detaşat în faţa republicanului Mitt Romney al doilea mandat la Preşedinţia Americii, cea mai mare putere economică şi militară a lumii. Experienţa anilor în care a scos, nu fără sacrificii, economia din cea mai severă recesiune din ultimii 80 de ani i-a adus lui Obama o victorie care sfidează istoria. El al fost reales în pofida celei mai mari rate a şomajului înregistrate sub orice preşedinte revenit în funcţie după Franklin Roosevelt şi este al doilea democrat câştigător al unui al doilea mandat de după preşedintele care a scos SUA din Marea Depresiune.



Votul popular i-a adus lui Obama un câştig minim în faţa lui Romney. Preşedintele a câştigat însă detaşat, atrăgând 303 voturi în Colegiul Electoral, faţă de cele 206 ale republicanului. Victoria i-a fost marcată de luptele câştigate în statele intens disputate, precum Colorado, Ohio şi Virginia, scrie Bloomberg.

Obama a triumfat printr-o campanie agresivă şi cu fundamente stabile, în care a promovat interesele clasei de mijloc şi l-a înfăţişat pe contracandidatul Romney ca pe un om de afaceri lipsit de empatie de ale cărui politici economice ar profita în primul rând cei bogaţi.

La nivel de societate, al doilea mandat al lui Obama se poate traduce prin respingerea agendei republicane, care prevede redu­cerea aparatului de guvernare şi a taxelor într-o perioadă de incertitudini economice şi prin popularitatea păstrată în pofida speranţelor neîmplinite în primii patru ani de preşedinţie.

"Economia noastră îşi revine, ia sfârşit un deceniu de război şi o campanie electorală lungă. M-aţi făcut un preşedinte mai bun, iar cu poveştile voastre şi cu eforturile voastre mă întorc la Casa Albă mai hotărât şi inspirat ca oricând", a spus Obama în discursul câştigătorului.

Totodată, conştient că lipsa de compromis din Congres a adus Statele Unite în pragul unui faliment tehnic şi a adus pierderea ratingului suveran maxim, Obama a promis că va căuta să împace ambele tabere. "Aţi votat pentru acţiune, nu pentru politica de zi cu zi", a spus el.

Cine i-a adus lui Obama victoria

Economia americană îşi revine, dar lent, iar şomajul reprezintă o problemă cronică. Atunci cine sunt oamenii care i-au adus lui Obama victoria? Potrivit exit poll-urilor, 72% dintre cei care au votat sunt albi, grup la care preşedintele a pierdut cu un procentaj de 39% în faţa celui de 59% al lui Romney. Afro-americanii reprezintă 13% dintre cei care au mers la urne, dar o proporţie covârşitoare dintre aceştia, de 93%, a votat pentru Obama. Preşedintele a câştigat şi voturile alegătorilor de origine latină, cu 71%. Reprezentanţii acestei din urmă categorii n-au ezitat să declare că au ajutat la înfrângerea lui Romney, care nu şi-a mediatizat sprijinul pentru "autodeportarea" imigranţilor ilegali.

Un atu al lui Obama a fost şi simpatia femeilor. Dintre alegătorii de sex feminit, 55% l-au votat pe preşedinte.

Obama a fost ajutat şi de faptul că alegătorii au pus în mare parte vina pentru recesiune în seama fostului preşedinte George W. Bush. De altfel, Obama a făcut din vina republicanilor o temă principală a campaniei, afirmând că Romney nu va face decât să readucă politicile ineficiente, potrivit Thomson Reuters.

"Mulţi oameni albi din clasa de mijloc, care nu au o diplomă de colegiu, au ajuns la concluzia că Romney nu este unul dintre noi", spune un analist de la Potomac Research Group.

În pofida criticilor şi economiei bolnăvicioase, Obama se poate lăuda cu un bilanţ respectabil, care include o reformă ambiţioasă a asigurărilor de sănătate.

Dar şomajul se încăpăţânează să rămână mai ridicat decât înainte de criză, în timp ce datoria statului federal a crescut cu mai mult de jumătate începând din 2009. Deşi devine primul preşedinte american care susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex, nu reuşeşte să impună nici adoptarea unei reforme a imigraţiei şi nici un plan de tranziţie către energia "verde".

În afara graniţelor, cel care făcea să se vorbească pentru prima dată despre el în 2002, printr-un discurs împotriva războiului din Irak, îşi îndeplineşte promisiunea de a retrage militarii americani din această ţară la sfârşitul anului 2011.

În schimb, în Afganistan triplează contingentul în mai puţin de un an, cu misiunea de a relansa lupta împotriva Al-Qaida, un obiectiv urmărit, de asemenea, în Pakistanul vecin prin intermediul unui "război secret" al avioanelor fără pilot. În mai 2011, a triumfat prin eliminarea lui Osama ben Laden.

Care are trebui să fie priorităţile noului mandat al lui Obama

Obama va avea prea puţin timp pentru a-şi savura victoria. El n-a scăpat de iţele încurcate şi periculoase ale politicii şi nici de problemele nerezolvate ale economiei şi societăţii americane, scrie Le Figaro.

Prima urgenţă a preşedintelui va fi să întindă mâna celeilalte tabere în speranţa că va putea repune pe roţi o maşinărie politică aflată în pană de compromis. Un acord în Congres este necesar pentru a ocoli "prăpastia fiscală" (fiscal cliff) în care SUA ar putea să cadă în ianuarie. Dacă democraţii şi republicanii nu reuşesc să se înţeleagă, primii condiţionând acordul legat de reducerea cheltuielilor de creşterea impozitelor pentru cei bogaţi - ceea ce a doua tabără refuză categoric, se vor declanşa reduceri automate de cheltuieli de 400 miliarde de dolari pe 1 ianuarie 2013. Acestea vor lovi sectoarele bugetare, printre care apărarea.

Un alt dosar important va fi cel al viitorului sistemului de sănătate şi protecţie socială. Obama trebuie să supravegheze dezvoltarea reformelor propuse de el, "Obamacare", care în teorie oferă asigurări medicale pentru toată lumea.

O altă problemă majoră a economiei este şomajul foarte ridicat după standardele americane. În prezent rata şomajului este de puţin sub 8%, dar un nivel de peste 7% este considerată ca fiind o tragedie naţională. Obama a promis crearea a un milion de locuri de muncă în industria manufacturieră în patru ani, o parte prin încurajarea companiilor să-şi mute producţia din străinătate în ţară. El vrea, de asemenea, să dezvolte sectorul energiei alternative şi cel al tehnologiei de vârf.

Încă o urgenţă ar fi reforma sistemului educaţional astfel încât acesta să ofere pregătire pentru locurile de muncă cerute de economie. Astfel, prin recalificare s-ar reduce numărul şomerilor, iar prin facilitarea accesului la studiile superioare s-ar îmbunătăţi competitivitatea economiei.

Romney: "Este timpul să punem oamenii înaintea partidelor"

Vizibil emoţionat şi obosit după cei şase ani de încercări de a câştiga Preşedinţia, republicanul Mitt Romney şi-a acceptat şi recunoscut înfrângerea.
"Este timpul să punem oamenii înaintea partidelor. Ţara, după cum ştiţi, a ajuns într-un moment critic. Nu putem risca din cauza ciorovăielilor partizane", a spus Romney. El a lăudat contribuţia colegului de campanie Paul Ryan, care, în caz de victorie, ar fi devenit vicepreşedinte, şi l-a descris pe acesta ca fiind "cea mai bună alegere din viaţa sa" după, desigur, doamna Romney.
"Precum mulţi dintre voi, Paul şi cu mine am dat totul pentru această campanie. Îmi doresc atât de mult să vă fi putut îndeplini dorinţa de a conduce această ţară într-o direcţie diferită. Dar naţiunea şi-a ales un alt lider. Le urez tuturor binele, mai ales preşedintelui, primei doamne şi fiicelor lor. Alegerile s-au încheiat, dar principiile noastre vor rămâne", a spus Romney.

Frenezia victoriei a ajuns şi peste ocean

Susţinători ai lui Barack Obama distrându-se la petrecerea organizată la McCormick Place, Chicago, Illinois, de echipele electorale ale preşedintelui. În total, Obama şi Romney au cheltuit şase miliarde de dolari pe campania electorală, cea mai scumpă din istorie. Fondurile au provenit din donaţii.
Săteni din cătunul Kogelo din vestul Kenyei sărbătoresc realegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al SUA. Kogelo este satul în care s-a născut tatăl lui Obama. Preşedintele a fost sprijinit masiv la alegeri de populaţia afro-americană.