Nemţii de la Preh vor să angajeze 100 de oameni anul viitor şi să crească producţia la 6 milioane de piese

Autor: Laurentiu Cotu 08.11.2012

Producătorul de componente auto Preh România, furnizor pentru Volkswagen, Skoda, Audi, BMW sau Daimler, va recruta anul viitor încă 100 de oameni, astfel ca numărul total de angajaţi ai companiei să ajungă la 660 de persoane.

Compania are în prezent în jur de 540 de angajaţi, cu 115 mai mulţi decât anul trecut, însă oficialii Preh România spun că până la finalul anului vor mai fi angajate încă 20 de persoane. Nemţii caută montatori electromecanici, ope­ra­tori maşini de injectat mase plas­tice, ingineri în domeniul electro­nicii, meca­tronicii, automatizărilor şi roboticii, optimizării proceselor şi întreţinerii utilajelor.

Compania produce sisteme de comandă, de acţionare şi control pentru autovehicule, clienţii finali ai Preh România fiind producătorii auto BMW, Volkswagen, Skoda, Audi şi Daimler. Componentele fabricate la Ghimbav, judeţul Braşov, se regăsesc în toate clasele acestor producători auto, de la cele de serie, până la cele exclusiviste, potrivit reprezentanţilor Preh România.

La Ghimbav se produc sistemele de control al climei, elementul de coman­dă al consolei centrale (iDrive), comu­tatoarele multifuncţionale pentru volan sau comutatoarele pentru lumini, com­ponente auto care se montează ulte­rior pe autoturismele BMW, Volk­s­wa­gen, Audi, Skoda şi Daimler.

Producţia creşte cu 2 milioane de piese

Preh România a câştigat în acest an un nou client, producătorul auto Skoda, pentru care fabrică comutatoare multifuncţionale pentru volane şi sisteme de control climatizare. Dacă în prezent capacitatea de producţie a fabricii Preh din Braşov este de 4 milioane de piese pe an, intenţia companiei este de a creşte anul viitor producţia cu încă 2 milioane de piese.

"Pentru 2013 avem planificate investiţii majore în utilaje şi extinderea suprafeţei de producţie, care vor duce la creşterea producţiei cu încă 2 milioane de piese pe an. Până la finalul acestui an finalizăm investiţii de aproximativ 5 mil. euro în utilaje tehnologice", a declarat pentru ZF Transilvania Mihaela For­gaciu, director general al Preh România.

În urma investiţiilor realizate până în prezent compania şi-a dezvoltat capacităţile de producţie la 4 milioane de piese anual, de la 1,5 milioane de unităţi în 2010, şi a crescut gradul de complexitate şi de tehnologizare al proceselor de producţie.

O parte din investiţiile din acest an sunt susţinute printr-o finanţare euro­peană.

Compania a investit şi anul trecut aproximativ 6 mil. euro în utilaje şi echipa­mente necesare creşterii capa­ci­tăţii de producţie, iar în urma acestei investiţii a fost pusă în funcţiune o linie automatizată de lăcuire. Anul trecut, suprafaţa fabricii Preh din localitatea Ghimbav, judeţul Braşov, a fost extinsă cu 2.000 mp, ajungându-se la 8.300 mp spaţiu de producţie.

Afaceri mai mari la nouă luni

În ceea ce priveşte evoluţia afa­cerilor Preh România, compania a realizat în primele nouă luni ale acestui an o cifră de afaceri de 60 mil. euro, mai mult cu 76% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Luând în considerare rezultatele obţinute în perioada ianuarie-septem­brie din acest an, compania şi-a revizuit în creştere estimările pentru 2012 şi mizează până la finalul anului pe afaceri totale de 80 mil. euro.

Iniţial, Preh România îşi bugetase pentru anul în curs o cifră de afaceri de 70 mil. euro, mai mult cu 40% faţă de anul trecut. Oficialii companiei mai spun că trendul pieţei pe segmentul componentelor pentru autoturisme din clasa medie, superioară şi de lux a fost uşor crescător în acest an.

Preh România a fost înfiinţată în anul 2008 la Braşov, cu principal do­meniu de activitate fabricarea de echi­pamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule. Preh România a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de peste 50 mil. euro, dublu faţă de anul precedent şi cu 20% mai mare faţă de estimările companiei din 2011.

Compania face parte din grupul german Preh, acţionarii fiind Preh GmbH cu 98% din titluri şi Preh Beteiligungs GmbH din Germania cu 2% din acţiuni. Grupul german Preh este controlat în proporţie de circa 74,9% de către Joyson Holding China, iar 25,1% din acţiuni aparţin fondului de in­vestiţii german Deutsche Beteiligung AG.

Preh, cu afaceri globale de peste 420 mil. euro şi 3.100 de angajaţi anul trecut, are fabrici în Germania, Portugalia, Mexic, Statele Unite ale Americii, China şi România şi produce sisteme de comandă pentru interiorul autovehi­cu­le­lor (sisteme de senzori, unităţi de con­trol electronic şi sisteme de asamblare). La nivel global, Preh concurează cu Marquard, Continental sau Brose.