Transporturile au blocat recrutarea de manageri privaţi la compania de drumuri. Rămâne CNADNR fără “CEO la stat”?

Autori: Adelina Mihai , Andreea Neferu 08.11.2012

Ministerul Transporturilor a blocat procesul de recrutare de management privat la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi intenţionează să o transforme în agenţie pentru a nu mai intra sub incidenţa Ordonanţei 109/2011, care reglementează ce companii de stat vor avea şefi din mediul privat, spun surse din piaţă. De altfel, şi premierul Victor Ponta spunea în urmă cu câteva săptămâni că o soluţie pentru CNADNR ar fi transformarea sa în agenţie, pentru a evita o insolvenţă în cazul companiei.

CNADNR este cea mai importantă companie din subordinea  Ministerului Transporturilor, cu un buget anual de circa 1,5-2 miliarde de euro, fiind şi una dintre companiile despre care s-a discutat intens în ultimii ani, în contextul în care a avut la dispoziţie miliarde de euro dar în acelaşi timp realizările s-au lăsat aşteptate.

Proiectul de introducere a managementului privat la companiile de stat din subordinea Transporturilor a debutat cu stângul, după ce la doar o săptămână după anunţarea celor şapte membri ai boardului Tarom şi a selecţiei lui Heinrich Vystoupil în funcţia de CEO, acesta din urmă s-a retras. Ulterior, belgianul Christian Edouard Heinzmann, 59 de ani, a fost numit CEO al Tarom de către consiliul de administraţie.