Bram Stoker s-a inspirat pentru Dracula de la un scriitor maghiar

Ziarul Financiar 08.11.2012

Abraham "Bram" Stoker, scrritorul irlandez pe care Google îl aniversează joi, devenit celebru după romanul Dracula, s-a insipirat cel mai probabil pentru capodopera sa de la Armin Vambery, un documentarist ungar, care a cutreierat zona Carpaţilor.

Google sărbătoreşte, joi, 165 de ani de la naşterea scriitorului irlandez Bram Stoker, autorul romanului "Dracula", printr-un logo care-l prezintă pe celebrul vampir alături de alte personaje specifice.

Bram Stoker s-a întâlnit cu Vambery la finalul secolului 19, fiind fascinat de povestirile ungurului despre munţii Carpaţi.

Romanul Dracula este o colecţie de însemnări fictive, sub formă de jurnal, telegrame, scrisori şi însemnări din ziare, grupate într-o formă coerentă pentru care Stoker s-a inspirat foarte mult din cariera sa de ziarist.

Născut la Dublin, în 1847, Stoker a studiat la Trinity College, în timp ce muncea ca funcţionar la castelul din Dublin şi era critic de teatru la un ziar, potrivit guardian.co.uk.

S-a mutat la Londra în 1878, împreună cu soţia lui, Florence Balcombe, şi a devenit administrator al Irving Company la Lyceum Theatre din capitala Marii Britanii.

Prima carte a lui Stoker, scrisă pe vremea când locuia la Dublin, a fost o piesă intitulată "The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland", fiind urmată de romane, piese de teatru, povestiri, articole şi două volume de memorii.

Primul său roman - "Dracula" - a fost publicat în 1897, după ce Stoker şi-a petrecut şapte ani cercetând folclorul european şi poveştile mitologice cu vampiri.

Scriitorul irlandez Bram Stoker (1847 - 1912) l-a folosit pe Vlad Ţepeş ca sursă de inspiraţie pentru romanul său "Dracula", publicat în 1897. Tot Bram Stoker a avut ideea să asocieze această legendă europeană cu un animal sud-american - liliacul hematofag numit şi "Vampir" (Desmodus rotundus).

Dracula a făcut celebră regiunea Transilvaniei şi a devenit recent o cale de promovare a turismului românesc. Presa britanică scria recent că România se foloseşte de legătura dintre Dracula şi familia regală britanică pentru a promova turismul la Londra, după ce prinţul Charles a făcut referire la legăturile sale strămoşeşti cu "Contele Dracula" într-un documentar despre Munţii Carpaţi din 2011.

Totodăt, în vară, unele agenţii de turism au pariat pe Dracula pentru a atrage turişti asiatici, în cadrul unei campanii realizate de fostul ministru al turismului, Dan Matei Agathon.

Mitul lui Dracula a stat la baza a numeroase filme şi seriale de televiziune. În 1992, Francis Ford Coppola a regizat filmul "Dracula", în care au jucat Winona Ryder, Anthony Hopkins şi Gary Oldman.