Şeful Albalact: Consumul nu are perspective de redresare prea curând

Autor: Cristina Cuncea 09.11.2012

Producătorul de lactate Albalact Alba Iulia (ALBZ) a încheiat primele nouă luni cu afaceri de 247 de milioane de lei (55,7 mil. euro), nivel apropiat de cel în­registrat în aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut, şi cu un profit net în scădere cu 23%, la 2,7 milioane de lei (609.000 de euro), a anunţat joi compania.

La nouă luni ale acestui an, Albalact îşi menţine afacerile în liniile bugetate, după ce şi-a extins portofoliul de brân­zeturi şi a intrat într-o nouă categorie de piaţă, cu un brand nou.

În perioada ianuarie-septembrie 2011, Albalact a raportat afaceri de 246 milioane de lei şi un profit de 3,5 milioane de lei.

"Piaţa se contractă în continuare, iar con­sumul nu are perspective de re­dresare prea curând. Scăderea puterii de cum­pă­rare, scumpirea dra­ma­tică a materiei prime, se­ceta, fluctuaţiile de curs valutar sunt pro­bleme serioase în acest mo­ment, care pun o pre­siune uriaşă pe preţuri şi pe profitabilitate. Oame­nii cumpără mai ieftin, iar vânzările cresc în vo­lum, dar scad în valoare. Faptul că ne menţinem afacerile este un re­zultat bun în condiţiile economice actuale, ţi­nând cont de faptul ca anul acesta am avut extinderi importante de portofoliu şi am lansat un brand nou. Nu suntem pesi­mişti, însă este evident că perioada care va urma va fi mai dificilă. Obiectivul nostru este să ne men­ţinem profitabili în categoriile în care suntem lideri şi să creştem în celelalte categorii", a declarat Raul Ciurtin, preşedintele şi directorul general Albalact.

Compania este unul dintre pri­mii trei producători de lapte şi produse lactate din România. Alba­lact are mai mult de 600 de angajaţi şi peste 5.000 de acţionari, fiind listată pe piaţa RASDAQ.

În acţionariatul Albalact se regăsesc Petru Ciurtin, tatăl directorului general (31,74% din titluri) şi fondul de investiţii RC2 Limited, înregistrat în Cipru (25,45%).

Raul Ciurtin a transferat în august pachetul de 11% din acţiuni pe care-l deţinea în companie către firma Crisware Holdings Li­mited, înregis­trată în Cipru.

Titlurile Albalact au fost tranzacţionate mier­curi la un preţ de 0,133 lei, în scădere cu 1,48% faţă de referinţă, cotaţie la care capitalizarea companiei este de 86,8 milioane de lei (19,2 milioane de euro).