Barack Obama va vorbi despre economie în prima sa intervenţie de la Casa Albă, după alegeri

Autor: Ion Gaidau 09.11.2012

Barack Obama va consacra economiei prima sa intervenţie de la Casa Albă după alegerile prezidenţiale de marţi, într-un context marcat de necesitatea ca un Congres divizat să ajungă până la sfârşitul anului la un acord privind reducerea datoriei ţării, relatează AFP.Declaraţia preşedintelui, ce va începe la ora locală 13.05 (20.05, ora României) şi va fi difuzată de la Casa Albă, se va concentra "pe acţiunile care vor fi întreprinse pentru ca economia să continue creşterea şi datoria să se reducă", a anunţat joi seara Casa Albă.

Principala preocupare o constituie problema "fiscal cliff", căreia Statele Unite va trebui să-i facă faţă dacă până la sfârşitul anului nu se va ajunge la un acord privind reducerea datoriilor în cadrul unui Congres divizat între democraţi şi republicani.

Expresia desemnează un ansamblu creşteri de impozite şi reduceri ale cheltuielilor publice care, fără acordul Congresului, vor intra în mod automat în vigoare la începutul lui ianuarie, riscând să retrimită economia în recesiune.

Raportul de forţe în Congres rămâne acelaşi ca înainte de alegeri, tabăra democrată a lui Obama, majoritară în Senat, va trebui să ajungă la un acord cu republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor.

Miercuri, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, a precizat că aleşii republicani sunt "pregătiţi să colaboreze" cu preşedintele mai ales în problema "fiscal cliff".

Dar Boehner a repetat că nivelurile de impozitare mai ridicate "nu vor ajuta la rezolvarea problemei". El a precizat, totodată, că nu se opune creşterii "resurselor" statului, ceea cea s-ar putea face prin eliminarea unor nişe fiscale.