Un blogger iranian, critic al regimului de le Teheran, a murit în închisoare, sub tortură

Autor: Florin Badescu 09.11.2012

Sattar Beheshti a fost arestat pe 30 octombrie din casa lui din Robatkarim, un orăşel situat la sud-vest de Teheran, de poliţia cibernetică iraniană, care l-a acuzat de "propagandă împotriva regimului", din cauza postărilor sale pe Facebook şi pe internet. Familia acestui muncitor în vârstă de 35 de ani a primit un telefon de la conducerea închisorii, marţi, prin care a fost îndemnată să cumpere un mormânt şi să vină să recupereze trupul neînsufleţit al bloggerului. Sattar Beheshti a fost înmormântat joi, în cimitirul din Robatkarim.

Site-ul apropiat de opoziÅ£ia iraniană Kaleme.com a publicat, joi, plângerea depusă de acest disident la conducerea închisorii Evin din cauza torturilor pe care le-a suferit în timpul primelor ore ale interogatoriului. Plà ¢ngerea a fost redactată în primele 12 ore pe care Beheshti le-a petrecut, pe 1 noiembrie, în secÅ£iunea 350 din închisoarea Evin, rezervată prizonierilor politici.

"În timpul ultimelor două zile de după arestarea mea, am fost ameninţat, bătut şi insultat. Am primit lovituri de picior şi de pumn, inclusiv la nivelul capului, în timp ce eram legat de un scaun. Poliţia cibernetică m-a convocat din nou şi mă va interoga în curând. Ea se va afla la originea tuturor faptelor care mi se vor întâmpla şi, dacă voi sfârşi prin a face mărturisiri, ele nu vor valora nimic", a scris bloggerul iranian plângerea sa, adresată "domnului Alaie, coordonatorul secţiunii 350". Site-ul Kaleme.com afirmă că numele celor doi colegi de celulă ai bloggerului, dar şi mărturiile lor au fost "cenzurate" din motive de securitate.

Un site conservator, Baztab.net, ce aparţine lui Mohsen Rezaie, o personalitate politică apropiată de "Ghidul suprem al ţării", ayatolahul Ali Khamenei, a confirmat la rândul său moartea bloggerului, cauzată "probabil de neglijenţa sau eroarea actorilor implicaţi în dosarul lui".

Pe blogul său personal, Sattar Beheshti denunţa cu tărie represiunea, corupţia liderilor politici şi încălcarea drepturilor omului în Iran. În ultima lui postare, Beheshti denunţa ameninţările şi intimidările regimului iranian contra disidenţilor din această ţară. "Şi ieri am fost ameninţat. Mi s-a spus că ar trebui să o anunţ pe mama că va fi obligată să se îmbrace în curând în negru (în semn de doliu). Ei spun: «Facem ce vrem şi voi trebuie să tăceţi. Nu voi tăcea, chiar dacă asta înseamnă moarte", a scris acesta.

Potrivit apropiaţilor lui Sattar Beheshti, acesta a fost arestat şi încercerat pentru prima dată în 2003, cu ocazia manifestărilor studenţeşti de la Teheran. Organizaţia Reporteri Fără Frontiere (Reporters sans frontières/ RSF) a publicat un comunicat, cerând liderilor iranieni să ancheteze acest caz şi să facă publice rezultatele anchetei.

În iulie 2003, fotografa iraniano-canadiană Zahra Kazemi a murit la câteva zile după ce a fost arestată la Teheran. Kazemi a fost arestată de agenţii din serviciul de informaţii, în timp ce fotografia un grup de persoane alcătuit din familiile prizonierilor politici, în faţa închisorii Evian. Spitalizată timp de câteva zile înainte de a muri, fotografa a spus că a fost lovită în zona capului, în timpul interogatoriului.

Mai multe site-uri iraniene afirmă că familia lui Sattar Beheshti nu a avut voie să participe la înmormântarea acestuia, la presiunea serviciilor de securitate.