Electroputere a raportat la nouă luni afaceri în scădere cu 5% şi pierderi la jumătate

Autor: Cristina Cuncea 09.11.2012

Afacerile au cumulat 90,1 milioane lei în primele nouă luni din anul 2011, iar pierderea a fost de 48,9 milioane lei.

Veniturile totale au crescut uşor în perioada ianuarie-septembrie, la 147,7 milioane lei, de la 141,7 milioane lei, iar cheltuielile au scăzut cu 8,4%, de la 190,7 milioane de lei la 174 milioane lei.

Anul 2000 a fost ultimul încheiat pe profit de Electroputere, de atunci compania înregistrând pierderi în valoare cumulată de peste 870 milioane lei.

Firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited deţine 86,28% din acţiunile Electroputere, în baza unui contract de privatizare încheiat în 2007.

Compania a renunţat la producţia de locomotive, deşi grupul Al Arrab promitea că va transforma firma într-un gigant industrial la nivel mondial, prin includerea uzinei în strategia de globalizare a Verificatoare şi Piese Turnate şi Forjate. Tot odată, acţionarii au decis în aprilie să desfiinţeze divizia de reparaţii şi modernizare utilaje.

În primele nouă luni, compania a vândut mai multe terenuri, aferente uzinei, în suprafaţă totală de peste 9.000 de metri pătraţi, preţul obţinut fiind de 1,45 milioane de euro.

companiei Al-Arrab Contracting, iar producţia de locomotive va fi menţinută.

Uzina a rămas cu trei divizii de producţie, respectiv aparataj electric, maşini electrice rotative, transformatoare de putere, o divizie de servicii generale, precum şi fabricile Scule, Dispozitive, De asemenea, Electroputere a contractat un credit de 2 milioane de euro de la Blom Bank pentru o lună, respectiv în perioada iunie-iulie.

Cel mai recent schimb cu acţiunile Electroputere s-a perfectat miercuri la 0,0232 lei, iar la această cotaţie, capitalizarea firmei este de 7,8 milioane lei.