Ada Meseşan, către Claudiu Săftoiu: Aţi transformat TVR în USL-TV

Autor: Alina Dan - Mediafax 10.11.2012

"Nu comentăm strategia electorală a USL, care impune fuga de dezbaterile deschise pentru a nu explica publicului de ce, din tot ce s-a promis, nu s-a realizat nimic. Contestăm, însă, poziţia conducerii executive a TVR, care pune comanda politică a USL deasupra interesului public", se arată în scrisoarea deschisă adresată lui Claudiu Săftoiu şi remisă MEDIAFAX.

Semnatarii documentului îşi exprimă nemulţumirea cu privire la revenirea la decizia din 7 noiembrie privind distribuirea timpilor de antenă - hotărâre anunţată vineri printr-un comunicat de presă remis de SRTv - şi acuză postul de televiziune naţional de lipsă de imparţialitate.

"În şedinţa CA al TVR din 8 noiembrie condusă de dumneavoastră s-a decis cu majoritate de voturi, dumneavoastră personal având împuternicirea de a vota din partea a trei membri ai Consiliului, că prima ofertă electorală pe care reprezentanţii dumneavoastră au înaintat-o, pe 7 noiembrie, partidelor politice participante la alegerile din 9 decembrie, încalcă atât rolul televiziunii naţionale de a informa publicul, în mod real, prin dezbateri, asupra calităţii ofertei actorilor politici care participă la alegeri, cât şi scopul direct al oricărei televiziuni de a atrage un public cât mai numeros şi mai divers, în faţa emisiunilor pe care le realizează. Con cret, în şedinţa CA s-a decis ca timpul dedicat campaniei electorale să fie împărţit în mod egal între emisiunile de dezbateri şi filmuleţele electorale, de asemenea, ca emisiunile de dezbateri electorale să aibă loc în zilele de miercuri şi joi, urmând ca ziua de luni să fie împărţită între dezbatere şi promovare de filme electorale, iar moderatorii dezbaterilor să fie selectaţi dintre jurnaliştii cu notorietate publică, nu aşa cum suna oferta din 7 noiembrie, care avansa persoane necunoscute, fără anvergură profesională", se arată în scrisoarea deschisă.

În acest context, cei trei membri ai CA al TVR care au semnat scrisoarea deschisă - Ada Meseşan, Radu Carp (membri în CA din partea PDL) şi Romina Surugiu (din partea Administraţiei Prezidenţiale) - au subliniat că această decizie îi aparţine exclusiv lui Claudiu Săftoiu.

"Astăzi, 9 noiembrie, în Comunicatul de presă al TVR referitor la negocierea timpilor de antenă cu partidele politice se menţionează următoarele: 'La întâlnirea de astăzi, 9 noiembrie, noua propunere a SRTv, ca emisiunile de dezbateri să aibă loc în zilele miercuri şi joi, a fost acceptată de reprezentanţii ARD, dar respinsă de cei ai UDMR şi USL, care prefera zilele de marţi, respectiv vineri. Constatând imposibilitatea unui consens pentru o variantă sau alta, SRTv va propune partidelor politice varianta iniţială, prezentată pe 7 noiembrie şi acceptată de majoritatea participantţilor la negocieri, cea în care dezbaterile erau fixate în zilele de marţi şi vineri. La prima întâlnire, din data de 7 noiembrie, reprezentanţii SRTv s-au întâlnit cu cei ai principalelor partide şi alianţe politice: USL, ARD şi UDMR. În timpul discuţiilor, TVR a propus zilele de marţi şi de vineri pentru dezbaterile electorale. Propunerea a fost acceptată de reprezentanţii UDMR şi USL, însă a fost respinsă de cei de la ARD'", se arată în scrisoarea deschisă.

"Acest fragment din Comunicatul remis mass-media de către Departamentul de Comunicare al TVR reprezintă decizia unilaterală a dumneavoastră, în calitate de preşedinte-director general al instituţiei, fapt ce contravine ultimei decizii a Consiliului de Administraţie al TVR din data de 8 noiembrie referitoare la strategia postului public de televiziune în ceea ce priveşte desfăşurarea campaniei electorale. Conform legii nr. 41/1994, art. 27, al. A, cât şi potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a TVR, capitolul 3, art. 1, Consiliul de Administraţie aprobă concepţia de dezvoltare a societăţii şi normele privitoare la strategia şi structura programelor", continuă documentul.

La prima întâlnire, din data de 7 noiembrie, reprezentanţii SRTv s-au întâlnit cu cei ai principalelor partide şi alianţe politice: USL, ARD şi UDMR. În timpul discuţiilor, TVR a propus zilele de marţi şi de vineri pentru dezbaterile electorale. Propunerea a fost acceptată de reprezentanţii UDMR şi USL, însă a fost respinsă de cei de la ARD.

TVR a anunţat, tot miercuri, printr-un comunicat de presă, că Televiziunea Română va difuza în campania pentru alegerile parlamentare emisiuni de promovare electorală, în zilele de luni, miercuri şi joi, şi emisiuni de dezbatere electorală, în zilele de marţi şi vineri.

Miercuri, Ada Meseşan a declarat pentru MEDIAFAX, în calitate de consultant al Alianţei România Dreaptă (ARD), că TVR a impus o grilă de emisiuni electorale din care dezbaterile lipsesc aproape complet şi care reprezintă "o protejare făţişă a intereselor politice ale USL".

"Conducerea TVR face politică, nu presă. Face politică, în loc să respecte regula de bază a unei televiziuni naţionale, cea de informare corectă a opiniei publice. Aşa-zisa ofertă a TVR privind emisiunile electorale prezentată alianţelor şi partidelor participante la campania din această toamnă reprezintă o protejare făţişă a intereselor politice ale USL", a declarat miercuri Ada Meseşan.

Vineri, TVR a anunţat într-un comunicat remis MEDIAFAX că oferta timpilor de antenă la televiziunea publică pentru campania electorală a fost recalculată, în condiţiile anunţării, în ultimul moment, de către BEC, a listelor definitive cu candidaturi.