Apple şi HTC au ajuns la un acord pe patente şi licenţiere pe zece ani

Autori: Marius Oncu , Anelis Baciu 11.11.2012

Apple şi HTC au încheiat o înţelegere amiabilă privind patentele şi un acord de licenţiere pe zece ani, care include patente actuale şi viitoare ale companiilor.

„ HTC şi Apple au ajuns la o înţelegere care prevede renunţarea la toate litigiile în curs şi totodată stabileşte acordarea de licenţe pentru viitorii zece ani.”, au anunţat printr-un comunicat cele două companii.

Înţelegerea dintre cele două părţi pune capăt unuia dintre conflictele majore purtate în războiul patentelor, care are ca miză piaţa mondială a smartphone-urilor, potrivit CNBC.

Apple a dat în judecată în 2010 HTC, acuzând compania din Taiwan că-i încalcă mai multe patente. Procesul a reprezentat primul atac de proporţii în justiţie lansat de Apple împotriva unui producător de smartphone-uri bazate pe sistemul de operare Android al Google.

Companiile nu au prezentat detalii amănunţite privind termenii înţelegerii.

De la declanşarea procesului împotriva HTC, războiul patentelor dus de Apple s-a extins şi la alţi competitori, precum Samsung Electronics şi divizia Motorola Mobility a Google.

Producătorul iPhone a câştigat compensaţii de un miliard de dolari de la Samsung în august, în timp ce litigiile împotriva Motorola nu au condus la victorii decisive.

Apple a înregistrat cele mai mari succese împotriva HTC în privinţa blocării accesului produselor companiei pe piaţa SUA.

„Compania HTC este mulţumită că s-a ajuns la un acord în cazul conflictului cu Apple. Grupul se poate concentra acum pe inovare, mai degrabă decât pe rezolvarea de litigii”, a declarat Peter Chou, directorul general al HTC.