Biografa lui David Petraeus o ameninţase, prin contul de email al generalului, pe o a doua femeie apropiată acestuia

Autor: Mihai Draghici 11.11.2012

Biografa lui David Petraeus îi trimisese email-uri de ameninţare, posibil din gelozie, unei alte femei care descoperise că aceasta avea o relaţie cu directorul CIA, iar FBI declanşase o anchetă în acest caz, situaţie care a condus la demisia lui Petraeus.

Potrivit anchetatorilor, biografa lui David Petraeus avea o relaţie amoroasă cu acesta, dar o altă femeie apropiată de directorul CIA aflase de această situaţie. În acest context, biografa Paula Broadwell i-ar fi trimis email-uri de ameninţare celeilalte femei, care, de teamă, s-a adresat FBI cerând protecţie, dezvăluie ziarul Washington Post.

FBI a declanşat o anchetă şi a descoperit că email-urile erau trimise de biografa lui David Petraeus, aflând că directorul CIA avea o relaţie extraconjugală. Anchetatorii FBI erau preocupaţi de faptul că persoane neautorizate ar fi avut acces la corespondenţa electronică personală a directorului CIA, securitatea naţională a SUA fiind astfel ameninţată.

Identitatea destinatarei email-urilor trimise de biografă nu a fost dezvăluită şi nu se cunoaşte natura relaţiei pe care aceasta o are cu David Petraeus. Femeia nu lucrează la CIA şi nu este soţia lui Petraeus, Holly. Conform unor surse, email-urile vizate de anchetă relevă că Paula Broadwell o considera pe cealaltă femeie o ameninţare pentru relaţia cu Petraeus.

Potrivit Fox News, David Petraeus ar fi avut o relaţie cu scriitoarea Paula Broadwell, coautoarea biografiei intitutală "All In: The Education of General David Petraeus" ("Totul aici: Educaţia generalului David Petraeus").

Conform unor oficiali din cadrul FBI, investigaţia care o vizează pe biografa Paula Broadwell nu va avea ca rezultat formularea de acuzaţii. David Petraeus nu a fost vizat deloc de investigaţie în calitatea de suspect.

David Petraeus şi-a dat demisia din funcţia de director al CIA - poziţie pe care o deţinea din anul 2011 -, din cauza unei relaţii extraconjugale. Într-o scrisoare transmisă CIA, Petraeus, în vârstă de 60 de ani, a spus că s-a întâlnit cu preşedintele SUA Barack Obama la Casa Albă şi l-a rugat "să îi permită, din motive personale, să demisioneze din funcţia sa".

"După ce am fost căsătorit timp de 37 de ani, am dat dovadă de o judecată extrem de precară şi am intrat într-o relaţie extraconjugală", a scris David Petraeus. "Un astfel de comportament este inacceptabil, atât pentru un soţ, cât şi pentru un lider al unei organizaţii ca a noastră", a mai spus Petraeus.

Barack Obama a transmis, într-o declaraţie oficială, că a acceptat demisia lui Petraeus, mulţumindu-i pentru activitatea sa la CIA şi pentru că a condus trupele americane în Irak şi Afganistan.

Demisia lui Petraeus, bruscă şi neaşteptată, pare să pună capăt carierei publice a unui om care a jucat un rol-cheie în războiul din Irak. Decizia riscă să conducă la o perioadă de instabilitate în cadrul Agenţiei Centrale pentru Informaţii, care se confruntă cu reduceri bugetare şi cu critici după moartea ambasadorului SUA, Chris Stevens, ucis la consulatul din Benghazi (Libia).