Seceta aduce un minus de 2,6 milioane de euro în contul danezilor de la FirstFarms

Autor: Gabriel Razi 11.11.2012

FirstFarms, o companie deţinută de investitori danezi care operează o fermă de 7.600 ha de teren arabil în Ţăndărei în apropierea oraşului Buzău şi o fermă agrozootehnică în Slovacia, estimează că va încheia anul cu un EBIT (rezultatul înainte de plata dobânzilor şi taxelor) negativ de aproximativ 20 mil. coroane daneze (2,6 mil. euro).

Rezultatele negative sunt de patru ori mai mari decât estimările făcute de oficialii companiei în luna septembrie şi vin pe fondul recoltelor slabe, dar şi al unei epidemii descoperite într-o fermă de vaci pe care danezii o deţin în Slovacia. "Recolta de porumb din România şi Slovacia a fost cu 35% sub aşteptări din cauza condiţiilor nefaste în timpul perioadei de creştere din timpul verii. Porumbul reprezintă 30% din totalul culturilor. În condiţiile în care recolta a fost vândută pe baza unor contracte (semnate în prealabil - n.red.), reducerea de productivitate are efect direct asupra rezultatelor", se arată într-un raport al companiei, care este listată şi la bursa de la Copenhaga.

Fermieri ce exploatează teren agricol în România au avut cel mai mult de pierdut în acest an ca urmare a recoltei de porumb după ce temperaturile ridicate şi seceta au redus productivitatea. Astfel, în toamnă estimările oficiale ale Ministerului Agriculturii au ajuns să arate că recolta totală de porumb este de 4,7 mil. tone, un minus de 60% faţă de rezultatul record din 2011.

Anunţul făcut de danezii de la FirstFarms arată impactul concret pe care îl are seceta asupra afacerilor producătorilor agricoli de pe piaţa locală şi reprezintă în acelaşi timp o înrăutăţire a rezultatelor danezilor faţă de prima parte a anului. În primul semestru FirstFarms a înregistrat pierderi brute de circa 600.000 de euro după ce în perioada similară anterioară profitul brut se ridica la 125.000 de euro. Danezii s-au confruntat cu probleme din cauza condiţiilor meteo precare pe tot par­cursul anului. În primavară ei au reînsă­mânţat unele suprafeţe dedicate rapiţei de toamnă şi orzului de toamnă cu floarea-soarelui şi porumb.

Rezultatele negative din acest an vin însă după ce în 2011 business-ul FirstFarms din România a beneficiat din plin de anul agricol record. În 2011 cifra de afaceri a producătorului agricol s-a dublat ajungând la circa 4 milioane de euro.

Compania daneză, care este prezentă în România din anul 2007, a achiziţionat treptat teren până când a ajuns la un vârf de 9.000 de hectare în 2009 pentru a ulterior să renunţe la o fermă de 2.000 de hectare care a ajuns la Ingleby, un alt jucător danez din agricultura locală.