Anomalie pe piaţa grâului: recolta slabă de porumb a dus preţul grâului furajer peste cel de panificaţie

Autor: Gabriel Razi 11.11.2012

Preţul grâului furajer, o materie primă agricolă folosită în principal în hrana animalelor din fermele zootehnice, a ajuns în ultima săptămână a lunii octombrie să fie mai scump decât grâul de panificaţie, folosit în industria de morărit şi panificaţie. Evoluţia vine în contextul în care grâul furajer, un produs cu calităţi nutritive slabe, este în mod tradiţional mai ieftin cu 10%-20% faţă de cel folosit în industria de panificaţie. Spre comparaţie, în această perioadă anul trecut preţul grâului furajer era cu 9% sub cel folosit pentru pâine sau cozonaci.

Rocada dintre grâul de panificaţie şi cel furajer s-a produs după ce preţul grâului furajer a crescut într-o singură lună cu 6,5%, începând cu primele zile ale lunii octombrie, până la 1.120 de lei/tonă. În acelaşi timp preţul mediu al grâului de panificaţie a rămas la un nivel relativ constant, respectiv 1.080 lei/tonă, arată datele Ministerului Agriculturii (MADR).

În urma acestei evoluţii grâul furajer a ajuns să coste cu 3,7% mai mult decât cel folosit în panificaţie. Creşterea vine şi pe fondul unei recolte slabe de porumb, o altă materie primă agricolă folosită în zootehnie. Cum se explică creşterea rapidă a preţului pentru grâul furajer din ultima lună?

"În mod normal, preţul grâului furajer nu are de ce să fie peste cel de panificaţie. O explicaţie este că recolta mică de porumb i-a făcut pe crescătorii de animale să se reorienteze către alte surse pentru furaje ca să îşi asigure hrana pentru animale", spune Daniel M., un fermier care exploatează 600 de hectare de teren la 30 de kilometri de Bucureşti. Recolta de porumb, un produs agricol folosit cu precădere pentru fabricarea furajelor în industria zootehnică, a coborât în această toamnă cu 60%, la sub 5 milioane de tone din cauza secetei.

La rândul său, Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, una dintre organizaţiile agricultorilor, spune că situaţia de pe piaţa grâului este rezultatul unor politici de "ajustare fiscală" venite din partea unora dintre jucătorii din industria zootehnică.

"Este cu siguranţă o anomalie în piaţă pentru că grâul furajer are calităţi mult mai slabe decât cel de panificaţie. În această perioadă sunt înregistrate preţuri de achiziţie mai mari pentru acoperirea unor costuri. Înregistrearea unor asemenea costuri este făcută şi pentru un pic de ajustare fiscală la final de an".

Creşterea rapidă a preţului la grâul furajer vine şi în contextul unui deficit pentru acest tip de produs, în condiţiile în care fermierii au strâns o recoltă de grâu de 4,7 milioane de tone, mai mică cu o treime decât producţia record din 2011.

Cu toate acestea, în primăvară Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din agricultura locală, spunea că fermierii se pot mulţumi cu o recoltă mai mică, dar de o calitate superioară, aproape toată recolta încadrându-se în categoria grâului de panificaţie.