Cea mai bună uzină din Europa se află în sudul Franţei, dar aparţine unui grup german

Autor: Radu Bostan 12.11.2012
Franţa nu este destul de competitivă şi rămâne în urma celorlalte mari economii din Europa precum Germania şi Marea Britanie. Astfel de avertismente curg cu nemiluita din partea antreprenorilor locali şi a observatorilor străini. A venit însă şi o veste bună pentru Franţa: o uzină din sudul ţării, care produce computere de bord pentru maşini, a câştigat titlul de cea mai bună fabrică din Europa din partea unui juriu internaţional. Este pentru prima oară în ultimii 11 de ani când o întreprindere franceză primeşte acest premiu, scrie Le Figaro.
 
Uzina din Foix, departamentul Ariège (sud), aparţine grupului german Continental şi produce computere ECU pentru motoare pe benzină şi diesel. Fabrica a concurat pentru titlu cu nume mari din industrie ca BMW şi Aeronova (Spania), dar a convins juriul prin angajamentul faţă de mediul înconjurător, potrivit Continental.
 
"Juriul a insistat pe curăţenie, calitate, securitate şi mediu. Uzina de la Foix şi-a propus ca obiectiv pentru următorii cinci ani să-şi acopere 20% din necesarul de energie din surse regenerabile şi să adopte o perspectivă mai cuprinzătoare asupra ciclului de viaţă al computerelor", au declarat reprezentanţii grupului.
 
Şi factorul uman a atras atenţia comisiei de specialişti. Management-ul uzinei îşi recompensează angajaţii oferindu-le prime în valoare de până la 10% din economiile realizate într-un an. În plus, un program numit "Diplomă pentru toţi", lansat în 2008, permite certificarea angajaţilor prin examene pentru licenţa de sudor.