Greu de vândut: primul mall închis, în urmă cu 3 ani, îşi caută proprietar prin negociere directă

Autor: Cristi Moga 12.11.2012

Armonia Brăila, primul centru comercial de pe piaţa locală pe care a fost "pus lacătul" în vara anului 2009, încă îşi caută un nou proprietar, după ce firma Red Project Three, dezvoltatorul proiectului de 45 mil. euro, a intrat în faliment.

Casa de Insolvenţă Transil­vania (CITR), firma desemnată lichidator judiciar al companiei Red Project Three, intrată în faliment la sfârşitul anului trecut, a schimbat strategia de vânzare a proiectului Armonia Brăila, după ce în primăvara acestui an nu a reuşit să găsească investitori dispuşi să plătească 25 de milioane de euro pe complexul situat la marginea oraşului.

Dacă în lunile aprilie şi mai CITR a organizat licitaţii competitive pentru vânzarea proiectului cu o suprafaţă închiriabilă de 29.500 de metri pătraţi, situat pe un teren de 20 de hectare, în prezent firma de lichidare aşteaptă oferte din partea investitorilor interesaţi, preţul de vânzare depinzând de acceptul principalilor cre­ditori, în acest caz austriecii de la Volksbank, care au o expunere de circa 28 mil. euro pe proiect.

"Am optat pentru valorificarea prin negociere directă pentru că este o metodă mai eficientă în cazul de faţă. Avantajul este că orice persoană interesată poate formula o ofertă de achiziţionare, la un preţ considerat de aceasta corect. De la această ofertă se poate începe negocierea cu fiecare dintre ofertanţi", a declarat Andreea Anghelof, managing partner al Casei de Insolvenţă Transilvania.

"Modelul" City Mall

Procedura nu reprezintă tocmai o noutate, în condiţiile în care în acelaşi mod a fost vândut şi centrul comercial City Mall din Bucureşti către omul de afaceri elen Ioannis Papalekas.

CITR a fost lichidator judiciar şi în cazul City Mall, proiect pentru care au fost organizate mai multe licitaţii cu preţuri pornind de la 33 mil. euro, iar într-un final a fost valorificat pentru 17,3 mil. euro prin negociere directă.

Acum, CITR aşteaptă până în 20 noiembrie oferte din partea investitorilor atât pentru mallul de la Brăila, cât şi pentru o clădire de birouri din Bucureşti, cu o suprafaţă închiriabilă de 4.800 de metri pătraţi, pentru care preţul de pornire a negocierii este de 5,3 mil. euro.

"Preţul minim la care activul va putea fi valorificat va fi aprobat de către adunarea cre­ditorilor celor două societăţi, în cadrul unei şedinţe ce va fi convocată după depu­nerea ofertelor îmbunătăţite de către parti­cipanţii la procedura de negociere directă", a explicat procesul Anghelof, care spune totodată că "până acum au fost persoane inte­resate de achiziţionarea activelor, însă niciuna dintre intenţii nu s-a finalizat cu încheierea unei tranzacţii".

Cum s-a ajuns în această situaţie?

Proiectul Armonia din Brăila, la fel ca Ar­monia Arad, a fost dezvoltat de gru­pul RED Management Capital, condus de către omul de afaceri Andrew Stear. În timp ce proiectul din Arad a fost cumpărat de austriecii de la Immofinanz, care au decis în acest an să îl închidă, centrul comercial de la Brăila şi-a oprit activitatea după doar nouă luni de operare, ca urmare a re­zul­tatelor slabe înregistrate de chiriaşi. Am­bele proiecte aveau drept chiriaş "ancoră" reţeaua de hipermarketuri Carre­four, companie care în Brăila mai deţine un magazin în cadrul proiectului Promenada Mall.

RED este un grup controlat de fon­du­rile de investiţii GED din Spania şi Warburg Pincus din Statele Unite, care avea intenţia să dezvolte şi numeroase alte proiecte, în oraşe precum Baia Mare, Satu Mare, Constanţa, Iaşi sau Giurgiu. Toate aceste proiec­te au fost blocate, iar o parte din ele au ajuns de asemenea în insolvenţă sau fali­ment.

Casa de Insolvenţă Transilvania a reuşit să vândă în materie de centre comerciale, pe lângă City Mall, şi proiectul Tiago din Ora­dea, cumpărat de Gabriel Popoviciu pentru 30 mil. euro şi "rebranduit" în Ora­dea Shopping City. Pe de altă parte, la sfâr­şitul acestei săptămâni este programată şi o licitaţie pentru vânzarea prin executare silită a centrului comercial Cocor din Capitală, la un preţ de circa 30 de milioane de euro.