Austria se revoltă, politicienii greci îşi sfidează poporul, iar Germania acuză Ciprul de relaţii dubioase cu străinii

Autor: Bogdan Cojocaru 13.11.2012

Visul Germaniei de a fi în centrul unei Europe federale este tulburat de gălăgia vecinilor şi de avertismentele propriei conştiinţe. Dacă parlamentarii greci au trecut peste protestele populaţiei şi au adoptat un nou pachet de măsuri de austeritate cerut de Berlin şi creditorii internaţionali, Austria ameninţă că va bloca aprobarea bugetului UE dacă acesta nu-i protejează subvenţiile pentru agricultură. Berlinul, chiar, atenţionează că asupra bailoutului Ciprului, o economie mică dar care face parte din zona euro, se va decide abia anul viitor din cauza legăturilor acestei ţări cu Rusia. Peste toate acestea, Volkswagen, primul producător auto european, avertizează că Europa îşi pierde din competitivitate, mai ales în faţa unor ţări precum SUA.

Grecia îndură austeritatea

Parlamentarii greci au aprobat ieri-dimi­neaţă bugetul de austeritate pentru anul viitor, un pas esenţial pentru eforturile Greciei de a convinge creditorii internaţionali să-i de­blocheze banii din cel de-al doilea pachet de bailout fără de care statul ar intra în faliment, scrie The Telegraph.

Cu toate că autorităţile de la Atena au avertizat că rămân curând fără bani, ajutorul va fi probabil întârziat din cauza neînţe­legerilor dintre UE şi FMI privind cât de mult să fie redusă povara datoriilor Greciei. Dacă FMI pare să se fi îndepărtat de atitudinea pro-austeritate din cauza efectelor nocive pe care aceasta le are asupra revenirii economice, Europa nu este dispusă să insiste pe salvarea unui stat care rezistă reformelor. Grecia se îndreaptă spre cel de-al şaselea an de recesiune, iar un sfert din greci nu au loc de muncă. Noul pachet de austeritate a fost aprobat cu 153 de voturi din 300 şi vine la doar câteva zile după ce prin parlament a trecut cu greu o altă serie de reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe, cu efect pentru următorii doi ani.

Premierul Antonis Samaras a promis că reducerile de cheltuieli vor fi ultimele pe care grecii va trebui să le îndure.

"În urmă cu doar patru zile am votat cele mai dure reforme din Grecia. Aceste sacrificii vor fi ultimele, dar numai dacă vom im­plementa tot ceea ce am votat", a afirmat Samaras.

Analiştii şi unii oficiali europeni cred că Grecia nu va fi lăsată să falimenteze, cel puţin nu în viitorul apropiat, chiar dacă următoarea tranşă din pachetul de bailout, de 31,5 miliarde euro, va veni mai târziu.

Cipru are prea multe legături dubioase cu Rusia

Cipru, o economie sufocată de o criză bancară, oscilează pentru un bailout între UE, care i-ar impune condiţii de austeritate aşa cum a făcur cu Grecia, Portugalia şi Irlanda, şi Rusia, care vrea să-şi întărească poziţia la Marea Mediterană. Germania a atenţionat însă că legăturiel cu Moscova şi alte "probleme" privind sectorul financiar cipriot vor întârzia probabil până în 2013 orice decizie privind bailoutul.

"Până acum discuţiile dintre Troică (cei trei mai creditori internaţionali - UE, BCE şi FMI, n.r.) au avansat foarte încet. De aceea vom putea privi mai adânc în problema bailoutului abia în 2013", a declarat ministrul german al finanţelor Wolfgang Schaeuble pentru publicaţia Welt am Sonntag. Afirmaţiile sunt dure având în vedere că Ciprul deţine, prin rotaţie, preşedenţia UE. Nicosia caută un ajutor de 15 miliarde euro după ce băncile cipriote au fost lovite grav de criza din Grecia.

Documente ale serviciului german de spionaj, văzute de presă săptămâna trecută, avertizează asupra riscurilor ajutării unei ţări folosite de oligarhii ruşi şi ucraineni pentru spălarea banilor. Ciprul a primit deja împrumuturi de 2,5 miliarde euro de la Rusia după criza din 2008.

Austria se revoltă

Austria a devenit cel mai recent membru UE care ameninţă că va bloca adoptarea bugetului comunitar pe 2014-2020, după ce vicecancelarul Michael Spindelegger a avertizat că ţara sa îşi va folosi dreptul de veto dacă nu obţine rabatul cerut (înapoierea unei părţi din contribuţia la buget), iar subvenţiile pentru dezvoltarea agriculturii sunt tăiate. Separat, cancelarul Werner Faymann a atenţionat că Austria nu se va lăsa dominată în discuţii doar pentru că este un stat mic.

"Am spus-o întotdeauna: nu vom permite să fim şantajaţi. Marea Britanie nu este cu nimic mai importantă decât Austria. Nimeni nu ar trebui să aibă relaţii mai speciale în bugetul UE", a spus Faymann.

În Germania, VW se plânge că preţul tot mai mare al energiei îl forţează să renunţe la piesele produse pe plan local să cumpere în loc de la distribuitori străini. Preşedintele grupului, Ferdinand Piech a atras atenţia că această tendinţă ar putea în cele din urmă să pună în pericol întreaga industrie prelucrătoare din Germania, principalul motor de creştere al Europei. VW se alătură astfel grupului tot mai mare de companii germane care trag semnalul de alarmă în privinţa capacităţii Europei de a concura, în special în condiţiile în care SUA insistă pe reconstruirea propriei industrii mizând pe gazele de şist ieftine.