Dosarul Transferurilor a „sărit în aer“: Opt oameni din fotbal îşi împart 40 de ani de închisoare, dar au dreptul la recurs

Autori: Corina Mirea , Adrian Ţone 13.11.2012

Opt dintre cei mai importanţi oameni din fotbalul românesc, printre care şi George Copos, Cristi Borcea sau Gică Popescu, care au afaceri în domenii precum turism, imobiliare sau energie, au primit ieri o sentinţă la care nimeni nu se aştepta, şi anume, o pedeapsă cumulată de 40 de ani de închisoare în "Dosarul Transferurilor".

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Ioan Becali, impresar de fotbal, care a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi şapte ani de interzicere a unor drepturi, pentru înşelăciune, în dosarul în al cărui rechizitoriu sunt pre­zentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo, Rapid, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005. Fratele său Victor Becali a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare.

După aproximativ patru ani de proces, în care au existat cca. 40 de termene de judecată ale "banilor negri" din fotbal, sentinţele i-au luat prin sur­prin­dere chiar şi pe cei opt inculpaţi, care nici măcar nu se aflau în sala de ju­decată la momentul enunţării pedepse­lor. Ei erau foarte siguri de decizie, în­trucât la prima instanţă au fost achitaţi.

Unul dintre cei mai mari oameni de afaceri, George Copos, patronul de la Rapid şi pro­prietar al hotelurilor Crowne Plaza şi Athénée Palace Hilton din Bucureşti a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare şi patru ani de interzicere a unor drepturi, pentru înşelăciune. Sentinţa dată lui Copos a "picat" ca din cer. Dintre toţi oamenii din fotbal condamnaţi el are afacerile cele mai vizibile şi angajează cei mai mulţi oameni.

Alături de ei au mai fost condamnaţi Mihai Stoica, managerul general de la Steaua, la patru ani de închisoare cu executare pentru activităţi des­fă­şurate în perioada în care conducea clubul Oţelul Galaţi, şi Cristi Borcea, fost acţionar al clubului Dinamo (care a devenit cunoscut în mediul de afaceri ca urmare a dezvoltării afacerii Crimbo Gas, pe care vândut-o în 2008 şi a achiziţiei firmei Petrom LPG de la grupul austriac OMV), condamnat la şapte ani de închisoare cu executare şi şase ani de interzicere a unor drepturi în dosarul în care se face referire la un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului român şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal. Cele mai mici pedepse au fost pronunţate împotriva lui Jean Pădureanu, preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Gică Popescu, care şi-a construit averea în special datorită sectorului imobiliar şi Gigi Neţoiu, fost patron al clubului de fotbal Universitatea Craiova. Aceştia au primit pedepse de trei ani de închisoare cu suspendare.

Fotbalul este o afacere de câteva sute de mi­lioane de euro pe an, o parte din rulaj fiind ceea ce se cheamă "bani negri". Fotbalul românesc are cei mai longevivi conducători, Mircea Sandu şi Mitică Dragomir, iar patronii de cluburi sunt personaje "exotice". De 20 de ani se pune aceeaşi întrebare: de unde au patronii atâţia bani să dea pentru fotbal, având în vedere că pentru cei mulţi "din fotbal nu se câştigă bani". De altfel, majoritatea îşi împrumută cluburile cu bani, nu îi investesc.