Ponta: Vom avea o nouă emisiune pe pieţele externe până la finalul anului, sperăm la o dobândă sub 5%

Autor: Andi Manciu 13.11.2012

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că, până la sfârşitul acestui an, adică în mandatul lui Florin Georgescu de ministru al finanţelor, România va mai lansa o emisiune de titluri pe pieţele internaţionale, la care Guvernul speră să obţină o dobândă sub 5%.

"Probabil că până la sfârşitul anului ne vom... mai avem o emisiune de titluri, tocmai ca să scădem sub acel 5% dobândă psihologic. (...) Dacă obţinem sub 5%, e excelent", a spus Ponta.

La cea mai recentă emisiune pe pieţele externe, din urmă cu două săptămâni, Ministerul Finanţelor a atras 1,5 miliarde de euro prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la un randament de puţin peste 5% pe an. Investitori din Marea Britanie, Austria şi Germania au cumpărat jumătate din obligaţiuni, iar aproape 50% din titluri au fost preluate de managerii de fonduri.

Ponta a fost întrebat dacă poate preciza suma pe care vizează Guvernul să o obţină în urma acestei emisiuni şi dacă acest lucru va fi realizat în mandatul actualului Guvern până la alegerile parlamentare.

"Va fi făcută sub îndrumarea, coordonarea şi înţelepciunea directă a actualului ministru, domnul Georgescu, şi niciodată nu vă pot prezenta înainte nici valoarea, nici ce ne aşteptăm. E vorba de o negociere, după cum ştiţi foarte bine, însă pe baza ultimelor rezultate sunt foarte mulţumit şi am toată încrederea în echipa domnului Georgescu pe această temă", a susţinut Ponta.

În acest context, premierul a mai precizat că mandatul lui Georgescu "cel mai repede va expira pe 21 decembrie", atunci când el previzionează să fie învestit noul guvern.

România a împrumutat în acest an de pe pieţele externe 2,25 miliarde de dolari şi 2,25 miliarde de euro.