În faţa furiei populaţiei pe multinaţionalele care raportează pierderi pentru a nu plăti taxe, parlamentarii britanici au pus tunurile pe Amazon, Starbucks şi Google

Autor: Bogdan Cojocaru 14.11.2012

În plină ofensivă globală contra evaziunii fiscale, parlamentarii britanici au pus tunurile pe unele dintre cele mai mari companii din lume, Amazon, Starbucks şi Google, şi au criticat în cuvinte dure practicile acestora, pe care le acuză că deturnează sute de milioane de lire sterline din profiturile făcute în Marea Britanie prin intermediul paradisurilor fiscale.

În audierea reprezentanţilor compa­niilor s-au folosit expresii ca "neruşinat", "imo­ral" şi "necredibil". Intervenţia parla­mentarilor reflectă furia publicului la adresa marilor companii care fac tot posibilul pentru a plăti taxe cât mai mici într-o perioadă în care Marea Britanie îşi aplică cea mai dură cură de austeritate de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

"Întreaga voastră activitate economică este în Marea Britanie şi cu toate acestea nu plătiţi nicio taxă aici. Nu ajutaţi cu destule taxe economia", i-a reproşat directorului de po­litici publice al Amazon, Andrew Cecil, şefa comisiei parlamentare Margaret Hodge.

Comisia, responsabilă cu monitorizarea afacerilor financiare ale guvernului, are rezerve în legătură cu credibilitatea rapoartelor companiilor privind profiturile pe care le realizează în Marea Britanie.

Directorului financiar al Starbucks, Troy Alstead, i s-a reproşat că argumentul lui că lanţul de cafenele, cel mai mare din lume, înregistrează continuu pierderi în Marea Britanie "nu sună ca un adevăr", iar despre Cecil s-a spus că nu este credibil după ce acesta şi-a apărat compania refuzând să dea detalii simple legate de vânzările de pe piaţa britanică, scrie Bloomberg.

Starbucks raportează pierderi pentru a nu plăti taxe

Mărturiile directorilor au stârnit uneori amuzamentul audienţei, careia nu i-a fost clar cum Amazon a obţinut anul trecut în Europa un profit de 20 milioane de euro la vânzări de 9,1 miliarde de euro şi de ce Starbucks rămâne încă în Marea Britanie, unde a înregistrat pierderi în 13 ani din cei 15 de când are activităţi pe această piaţă. Lanţul de cafenele nu a plătit impozit pe profit în Marea Britanie în ultimii trei ani.

"Ori vă conduceţi rău afacerile, ori ceva este putred la mijloc", i-a spus parla­mentarul Austrin Mitchell lui Alstead. Starbucks a plătit doar 8,6 milioane lire sterline în impozite din 1998, potrivit Thomson Reuters.

Alstead a reuşit să-i enerveze pe parlamentari refuzând să dea detalii despre "rata redusă de taxare" de care Starbucks beneficiază în Olanda la plăţile privind afacerile din Marea Britanie. El a spus că autorităţile olandeze vor ca aceste informaţii să rămână confidenţiale.

Hodge i-a cerut lui Alstead socoteală pentru declaraţiile făcute de un fost director financiar potrivit cărora Starbucks UK a avut o marjă de profit operaţional de 15% în 2007, an pentru care a raporat pierderi.

Amazon a trimis un director care nu ştie nimic

Membrii comisiei l-au criticat de mai multe ori pe Cecil, care nu a reuşit să dea răspunsurile cerute despre afacerile companiei şi structura acestora în Regatul Unit. Deşi el susţine că Amazon nu a făcut niciodată publice date privind vânzările din Marea Britanie, rapoartele financiare anuale ale companiei menţionează aceste cifre.

"N-am pus niciodată la dispoziţia publicului aceste date", a spus Cecil. Însă din documentele companiei reiese că veniturile din Marea Britanie au o pondere de 11-15% în vânzările totale de anul trecut. Vânzările de pe piaţa britanică s-ar cifra astfel la 5,3-7,2 miliarde de dolari. De asemenea, Amazon nu a răspuns la e-mail-urile sau mesajele telefonice în care i s-au cerut explicaţii pentru această contradicţie.

"Pur şi simplu nu este acceptabil…Este o neruşinare", i-a spus Hodge repre­zentantului Amazon. Principala unitate britanică a companiei de comerţ online a plătit în taxe pe profit mai puţin de un milion de lire sterline anul trecut. Amazon evită taxele din Marea Britanie raportând vânzările europene prin intermediul unei unităţi din Luxemburg. Cecil n-a ştiut să răspundă cui îi aparţine holdingul din Luxemburg.

Această structură a permis companiei să plătească anul trecut taxe de 11% pe profiturile obţinute în străinătate, mai puţin de jumătate din media ratei de pe pieţele majore.

Hodge i-a explicat în cele din urmă lui Cecil că va cere "o persoană serioasă" de la Amazon pentru a fi audiată de comisie. Amazon este presat şi în Franţa, unde i s-a cerut să plătească suplimentar 252 milioane dolari în impozite din cauza direcţionării veniturilor europene prin firma din Luxemburg.

Despre Google: "Faceţi ceva imoral"

Matt Brittin, vicepreşedintele Google pentru vânzări şi operaţiuni pentru Europa Centrală şi de Nord, a recunoscut că motorul de căutare, cel mai popular la nivel mondial, îşi reduce nota de plată pentru taxe direcţionând profiturile din Europa prin Bermuda, practică pe care o consideră perfect legală.

Google a avut vânzări de patru miliarde lire sterline în Marea Britanie anul trecut, dar cu toate că a avut o marjă de profit de 33% la nivel de grup, principala unitate britanică a raportat pierderi pentru 2010 şi 2011. Google a plătit taxe de şase milioane lire sterline anul trecut.

"Nu vă acuzăm că faceţi ilegalităţi, ci că faceţi lucruri imorale", a afirmat şefa comisiei. Un alt parlamentar, Fiona Mactaggart, a spus despre Google că nu "se ridică" la nivelul mottoului companiei, "să nu faci rău".

Guvernul britanic s-a angajat să acţioneze în forţă împotriva a ceea ce consideră a fi scheme de evaziune agresivă, inclusiv împotriva unui plan al băncii Barclays care a privat Trezoreria de peste 500 milioane lire sterline. Demersurile parlamentarilor fac parte dintr-un plan mai larg al Marii Britanii şi Germaniei, anunţat săptămâna trecută, de a determina statele din G20 să oblige companiile multinaţionale să-şi plătească cinstit partea lor de taxe.