Pogonaru reporneşte producţia Prodplast după investiţii de 15 mil. euro şi va investi 7,5 mil. euro pe bursă

Autor: Andrei Chirileasa 13.11.2012

Producătorul de mase plastice Prodplast Bucureşti (PPL), controlat de omul de afaceri Florin Pogonaru şi de SIF Oltenia, cere acordul acţionarilor pentru a realiza investiţii pe piaţa de capital în limita a 7,5 milioane de euro, în vederea valorificării eficiente a disponibilităţilor băneşti ale companiei, potrivit convocatorului adunării generale a acţionarilor transmis marţi bursei.

Compania va putea investi atât în acţiuni listate, cât şi în titluri emise de companii româneşti în cadrul unor oferte publice iniţiale (IPO), dar şi în fonduri de private equity. Acţionarii Prodplast au mai aprobat şi în aprilie realizarea de tranzacţii bursiere în limita a 5 milioane de euro.

Prodplast a fost în acest an unul dintre cei mai activi investitori de pe bursă, realizând în primul semestru achiziţii de acţiuni în valoare de circa 13 mil. lei (2,9 mil. euro) şi vânzări de 3,9 mil. lei. În urma acestor tranzacţii, compania a obţi­nut un profit de circa 887.000 de lei (200.000 de euro), potrivit raportului semestrial. Prodplast este unul dintre acţionarii importanţi ai SIF Oltenia, unde compania are şi reprezentant în Consiliul de Administraţie, dar investeşte şi în acţiunile celorlalte SIF-uri.

În primul semestru, compania a avut afaceri de 23 mil. lei, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, dar profitul net a crescut de peste opt ori, la 1,68 mil. lei, graţie câştigurilor din plasarea lichidităţilor. Potrivit raportului semestrial, compania dispunea de 15,2 mil. lei cash la finalul lunii iunie, în condiţiile în care activele totale se ridicau la 50 mil. lei, iar datoriile erau ca şi inexistente. Cu toate astea, capitalizarea Prodplast este de circa 15,4 mil. lei, aproape cât banii din conturile companiei.

Prodplast şi-a relocat în acest an activitatea, după ce în urmă cu trei ani s-a divizat, cedând terenul pe care era situată fabrica din zona Obor unei firme nou înfiinţate, Prodplast Imobiliare, care este controlată de SIF Oltenia şi Florin Pogonaru. Pe terenul fostei fabrici Prodplast ar urma să fie dezvoltat un proiect imobiliar care va cuprinde şi un centru comercial.

În schimb, Prodplast şi-a mutat producţia pe platforma industrială Faur deţinută de fraţii Marius şi Emil Cristescu. Pe ordinea de zi a AGA din 18 decembrie este şi luarea unei hotărâri privind reluarea activităţii Prodplast la noul sediu. prodplast şi-a întrerupt activitatea la 1 mai.

​"Am investit circa 15 milioane de euro pentru a reîncepe producţia pe platforma Faur, într-o hală de 10.000 de metri pătraţi. Vom face producţie cu circa 60 de angajaţi, faţă de 130 înainte, deoarece am modernizat producţia de PVC investid circa 10-12 milioane de euro în echipamente noi şi am făcut o locare compactă. Înainte halele se întindeau pe 4,5 hectare", a declarat Pogonaru.

El a precizat că producţia de polietilenă va începe p=nă la finalul anului, iar producţia de obiecte din PVC va fi reluată în prima parte a anului viitor.