Cei mai mari trei constructori din Timiş, în insolvenţă: Confort, Euroconstruct şi N.M. Construct, firme cu afaceri de 185 mil. euro

Autor: Cristi Moga 14.11.2012

Cele trei firme din Timiş au intrat în insolvenţă în acest an după ce au realizat în 2011 venituri cumulate de circa 185 mil. euro. Euro­construct intră direct în lichidare, în timp ce Confort şi N.M. Construct încearcă să se reorganizeze.

Firmele de construcţii Confort, Euro­construct şi N.M. Construct, cu un rulaj cumulat de 185 mil. euro în 2011, au intrat în insolvenţă în acest an, cele trei companii fiind cei mai mari jucători din judeţul Timiş de pe piaţa de profil în funcţia de cifra de afaceri realizată anul trecut, potrivit datelor ZF.

La patru ani de la începutul declinului în piaţa construcţiilor situaţia nu s-a stabilizat şi afectează atât companii care activează în special în domeniul infrastructurii, cum este cazul firmei Confort, controlată de către omul de afaceri Georgică Cornu, cât şi firme de construcţii civile, cum este cazul Euroconstruct şi N.M. Construct.

 

Insolvenţă după profit

N.M. Construct, firmă deţinută de omul de afaceri Mircea Moldovan (41 de ani) din Timişoara, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, a construit printre altele o serie de centre comerciale dezvoltate de grupul belgian BelRom în oraşe precum Botoşani, Severin sau Craiova, unde anul trecut compania a finalizat realizarea unui proiect într-o hală a platformei Electro­putere.

În acest context compania a realizat anul trecut afaceri de aproape 38 mil. euro şi un pro­fit net de peste 2 mil. euro, dar a ajuns anul acesta în situaţia de a solicita din proprie ini­ţiativă intrarea în insolvenţă, cerere aprobată de Tribunalul Timiş la sfârşitul lunii septembrie.

Reprezentanţii firmei Mana­gement Reorganizare Lichidare SPRL, Filiala Timiş, care a fost desemnată administrator judiciar, afirmă că se intenţionează întoc­mirea unui plan de reorganizare şi pun situaţia companiei în contextul general dificil al pieţei, în care beneficiarii anumitor lucrări nu realizează plăţile, iar constructorii nu-şi mai pot plăti furnizorii, ceea ce duce la blocarea activităţii.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, N.M. Construct avea datorii de circa 22,7 mil. euro la finalul anului 2011.

"Cerc vicios" în piaţa construcţiilor

Tot despre un blocaj general vorbesc şi lichidatorii firmei Euro­construct, parte a grupului italian Euroholding, care anul trecut a realizat printre altele lucrările de reamenajare a sediului BCR din clădirea Bucharest Financial Plazza din centrul Capitalei sau construcţia hotelului de cinci stele Grand Hotel Italia din Cluj.

De-a lungul timpului compania a realizat mai multe proiecte logistice şi industriale, precum şi o serie de hipermarketuri Kaufland.

"Situaţia de la Euroconstruct SA Timişoara este similară cu cea a multor alte companii. Vorbim şi aici despre un cerc vicios, care porneşte de la pierderi cumulate din activitatea de exploatare din ultimii ani. Pierderile au dus la deca­pitalizarea companiei şi la imposi­bilita­tea de a onora la timp con­tractele curente", a declarat Rudolf Vizental, managing partner în cadrul Casei de Insolvenţă Transilva­nia (CITR), lichidatorul firmei Euro­construct.

Prin ur­mare, recuperarea creanţelor a devenit difi­cilă, fie ca urmare a unor litigii, fie ca urmare a bo­nităţii contractantului, ceea ce a generat in­ca­pa­ci­tatatea de a onora plăţi curente şi de a atrage noi contracte. Iar gradul mare de îndato­rare a accelerat procesul de de­teriorare finan­ciară", a mai spus reprezentantul Casei de Insolvenţă Transilva­nia.

 

Se pregătesc de lichidare

Vizental afirmă că valoarea totală a creanţelor înscrise la masa credală este de peste 27 de milioane de euro, iar principalii creditori sunt un grup de şase bănci şi societăţi de leasing.

Grupul Euroholding mai deţine în România afaceri în industria confecţiilor şi a producţiei de beton şi prefabricate, iar reprezentantul CITR afirmă că lichidarea firmei de construcţii ar putea reprezenta salvarea altor firme din grup.

"Deşi societatea a intrat direct în faliment, decizia de a opta pentru o soluţie sau alta tre­buie să ţină cont şi să fie evaluată în con­textul aparte­nenţei la grup. S-a decis salvarea acelor companii din grup care au o perspectivă realistă de redresare. Procesul de evaluare este în curs, iar lichidarea activelor va începe anul acesta. Am grupat utilajele pe ansambluri func­ţio­nale în vederea vânzării", a mai spus Vizental.

Anul acesta s-a dovedit a fi unul extrem de dur pentru firmele care activează în domeniul construcţiilor, fapt care a avut ca rezultat in­tra­rea în insolvenţă sau în faliment a unor firme precum Lufin Construct, Cominco sau Con­cefa, în condiţiile în care în piaţa imobiliară mai sunt activi doar un număr redus de investitori, iar în domeniul infrastructurii majoritatea jucă­torilor reclamă întârzierea cu care se fac plăţile.

În Timişoara mai sunt prezente o serie de firme de construcţii precum Constructim SA, NGF Construct, Saif-Tim sau Werk MB Construct, dar cifra de afaceri a acestor companii a variat anul trecut între 3,5 şi 11 mil. euro, sub nivelul compa­niilor intrate în insolvenţă.