Clifford Chance Badea a prins gustul litigiilor: 12 avocaţi se implică în dosare ce aduc 25% din venituri

Autor: Andrei Cîrchelan 14.11.2012

Clifford Chance Badea, biroul din Bucureşti al firmei britanice Clifford Chance, care pe piaţa locală avea patru segmente tradiţionale de activitate (drept bancar, fuziuni şi achiziţii, drept imobiliar şi pieţe de capital), şi-a dezvoltat în ultimii ani practica de litigii şi a ajuns să se implice de partea unor clienţi în dosare precum insolvenţa companiilor Hidroelectrica şi Mic. ro Retail.

"Pornind de la ponderea (liti­giilor în cifra de afaceri - n. red.) pe care am identificat-o anul trecut, în jur de 15%, anul acesta deja suntem în zona de 25% şi până la sfârşitul anului pro­babil vom depăşi această valoare", afirmă Vlad Peligrad, senior associate al firmei Clifford Chance Badea şi coordonator al echipei de litigii, alături de Radu Ropotă şi Bianca Alecu.

Jumătate din avocaţii echipei sunt specializaţi pe litigii, restul constituind suport din zona tranzacţională. Ceilalţi doi avocaţi seniori care coordonează echipa împreună cu Peligrad sunt specializaţi în insolvenţă (Radu Ropotă) şi drept penal (Bianca Alecu).

"Am preferat să ne formăm echipa de litigii cu avocaţi care au deja suficientă practică tranzacţională în celelalte domenii în care activăm: banking & financing, M&A, real estate sau pieţe de capital. Ştim mult mai bine ce trebuie să explicăm unui judecător sau unui arbitru dacă am trecut noi prin tranzacţia respectivă sau o tranzacţie similară", explică avocatul.

Trecerea de la ariile tradiţionale de practică ale Clifford Chance Badea la o echipă cu activitate concretă pe litigii a durat aproximativ 4-5 ani, potrivit avocatului.

"Eu personal am început să fac litigii de mai bine de opt ani, dar iniţial au fost mai mult tranzacţii şi litigiile erau doar ca proiecte adiacente. Încet, încet s-a schimbat balanţa, în sensul că în prezent tot timpul meu este ocupat de litigii."

 

Rezolvări şi în afara instanţei

Clienţii Clifford Chance Badea în zona de litigii sunt atât cei tradiţionali - instituţii financiare şi de credit, dezvoltatori imobiliari, fonduri de investiţii -, precum şi companii din industrii precum construcţia de drumuri şi autostrăzi, asigurări sau industria petrolieră.

Printre clienţii principali ai casei de avo­ca­tură în acest domeniu firma menţionează companiile Credit Suisse, BRD Société Générale, UniCredit, Erste/BCR, Oman Insurance, Avrig 35, Warburg Pincus, Romstrade, Bioromoil, RKB Karosserien GmbH.

În plus, Clifford Chance Badea asistă clienţi în dosarele de insolvenţă ale com­paniilor Hidroelectrica şi Mic.ro Retail, poate cele mai complexe dosare de acest gen din prezent, potrivit lui Peligrad.

"Cele mai multe dosare de litigii pe care le avem sunt în zona de real estate, con­strucţii, inclusiv drumuri şi autostrăzi şi di­ver­se industrii", afirmă Peligrad, care adaugă că aproximativ 60%-70% din ca­zu­rile liti­gioase îşi găsesc mediere în afara instanţei.

Astfel, strategia Clifford Chance Badea pe partea de litigii are ca obiectiv evitarea instanţelor sau arbitrajului. Prioritatea este negocierea clauzelor sau renegocierea contrac­telor pentru reducerea sau elimi­na­rea unor costuri precum cheltuielile de judecată sau taxa de timbru.

"Câteodată, cea mai bună opţiune este să porneşti un litigiu, dar de multe ori litigiul se poate opri înainte ca instanţa să ia o decizie, pentru că cealaltă parte vine la discuţii, propune o tranzacţie. Pentru noi, tot acest proces ţine tot de departamentul de litigii, chiar dacă strategia porneşte împreună cu colegii din alte departamente, de banking & finance, M&A sau real estate, încă de la faza tranzacţională", spune Peligrad.

 

Mai vor să crească

Perspectivele pentru economia ro­mâ­nească nu sunt pozitive din punct de vedere al conflictelor care ar putea surveni între jucătorii din diverse pieţe, mai ales în piaţa imobiliară şi în construcţii. Aceste dispute sunt un rezultat direct al crizei economice şi vor reprezenta o prezenţă continuă în piaţă în următorii ani.

Politica de resurse umane la Clifford Chance Badea va fi şi ea influenţată de această modificare de context. "Trebuie să ne mai îngroşăm rândurile în zona de litigii", spune Peligrad, adăugând că se referă atât la respecializări ale avocaţilor prezenţi deja în echipă, cât şi la recrutări. "Până în prezent am crescut în interiorul firmei şi rezultatele au fost foarte bune. (...) Preferăm să avem în echipa de litigii oameni care au făcut măcar un an, doi de tranzacţii şi în paralel au dezvoltat şi o practică de litigii."

Ponderea pe care o deţin litigiile în acti­vi­tatea Clifford Chance Badea se va stabiliza pro­babil la 30%, potrivit lui Peligrad, după care va creşte împreună cu cifra de afaceri ge­nerală. "Clifford Chance Badea nu va de­veni o firmă de litigii", ţine să menţioneze avocatul. Biroul din Bucureşti al Clifford Chance este condus de către o echipă formată din trei parteneri - Daniel Badea, Nadia Badea şi Perry Zizzi - şi cuprinde o echipă de 45 de avocaţi.