Tulburătorul cerşetor de cafea/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 16.11.2012

Emil Brumaru

Opere III

Cerşetorul de cafea

Editura Polirom

Prefaţă de Livius Ciocârlie. Volumul cuprinde scrisorile către Lucian Raicu, Leonid Dimov, Şerban Foarţă, Radu Petrescu, Alex. Ştefănescu, Ilie Constantin, Florin Mugur. În corespondenţă, precizează prefaţatorul, "Brumaru dovedeşte că poate să scrie liteartură nu neapărat despre urâţenie, dar despre lumea lui, cu toate feţele ei. Nici urâţenia nu lipseşte... Emil Brumaru se întreabă dacă avem corespondenţe memorabile în literatura română. Avem câteva. Şi este sigur că la şirul lor se adaugă acum, încântător, tulburător, acest volum."

Camilla Grebe & Asa Traff

Ar fi putut fi paradisul

Editura Trei

Traducere de Doru Mareş. Camilla Grebe este antreprenor şi a lucrat ca director executiv în presă. Sora ei, Asa Traff, este psiholog specializat în terapia cognitiv-comportamentală. În mare măsură aşa se şi explică lucrul împreună la acest roman care are drept eroină o psihoterapeută în vârstă de 34 de ani, căreia îi este frică de întuneric. Siri Bergman se trezeşte aruncată în miezul unei anchete în care toţi din jur sunt suspectaţi de crimă. Fireşte, la capătul anchetei se descoperă un secret cumplit, de multă vreme îngropat.

Corina Cristea

Cartea din berjera aurită

Editura Vremea

Cartea - scrie editura - poate fi citit ca un roman de atmosferă, un roman‑cronică a mediului rural transilvan peste care s‑au abătut vijelios şi fără milă Lemuria "noii orânduiri" roşii, vremuri care au tulburat societatea ca întreg dar şi pe fiecare individ în parte, întrucât impresia de întoarcere a lucrurilor cu susul în jos e resimţită la toate nivelele. Într‑unul din satele din zona Făgăraşului, există un castel, în care descendenţii înnobilatului cavaler Puşcariu îşi duc dramatica existenţă în încercarea de a supravieţui în toată această lume anapoda. Drama intelectualului - care se vede înlăturat treptat dar definitiv de la viaţa comunităţii ce pare să nu mai aibă nevoie de cunoaşterea şi cunoştinţele lui, care nu poate să înţeleagă şi să accepte rugul aprins al cărţilor şi care, adâncit în refugiul ultim al lecturii din berjera lui, alunecă încet în atotstăpânitoarea reverie‑nebunie - se profilează cel mai puternic în universul acaparator al cărţii.

Vlad Moldovan

Dispars

Editura Cartea românească

"Vlad Moldovan este singurul poet de azi care se poate întreba cu aceeaşi naturaleţe despre viaţă, spirit sau materie şi despre sensul unor întâmplări cât se poate de banale dintr-o noapte de chef.(...) Aliajul rarisim dintre cea mai mare concentrare conceptuală şi maxima dispersie stilistică îl recomandă pe Vlad Moldovan drept unul dintre poeţii de forţă ai tinerei generaţii." - Alex. Goldiş. "Ci eu din ce în ce mai convins/ că dacă ai puţin bun simţ/ nu poţi scrie./ Nu. Ceea ce este nu cere cuvinte/ să moară cine o face/ fără să ştie că minte."

John Buchan

Mantia verde, vol 1

Crime Scene Publishing

Traducere din limba engleză de Raluca Ştefan. John Buchan, primul Baron Tweedsmuir (1875 -1940), a fost un romancier scoţian, istoric, politician unionist, ajuns al 15-lea guvernator al Canadei în ultima parte a vieţii. A ajuns celebru prin romanul "39 de trepte". Succesul acestui l-a depterminat să scrie alte patru romane cu Richard Hannay drept protagonist. Cel de faţă este al doilea. În deceniile care au urmat, romanul a inspirat mulţi regizori; cea mai cunoscută ecranizare este cea din 1935 datorată lui Hitchcock. "Mantia verde" este parola pe care o folosesc spionii cărţii şi de la care eroul porneşte în cercetările sale.

L.J. Smith

Jurnalele Vampirilor

Vânătorii:Fantoma

Editura Leda

Traducere din limba engleză de Mirella Acsente. Seria Jurnalele Vampirilor creată de L.J.Smith, are mai multe cicluri, acesta este primul volum al ciclului Vânătorii - şi al optulea al întregii serii. Toate au fost traduse până acum de Editura Leda. Este vorba de nouă trilogie, cu aceiaşi eroi. Ne aflăm tot în Fell's Church, cu Elena, Stefan, Bonnie şi alţii care apără oraşul de vârcolaci. Pentru iubitorii genului, se pare că asemenea cărţi sunt lecturi fascinante, netul este plin de recenzii, păreri care de care mai elogioase ale unor foşti cititori care povestesc cum citeau printre teze şi pregătiri de examene...