Criza din zona euro apasă şi pe Germania. Cea mai mare economie din Europa s-ar putea contracta spre sfârşitul acestui an

Autor: Radu Bostan 15.11.2012

Perspectivele economice ale Germaniei au devenit şi mai sumbre luna aceasta după ce majoritatea analiştilor şi investitorilor chestionaţi de Centrul pentru cercetare economică europeană (ZEW) cu privire la evoluţia economiei germane s-au arătat şi mai pesimişti decât luna trecută.



Devine tot mai clar că Germania nu a fost ocolită de încetinirea economică din zona euro, şi tot mai posibil ca principala economie europeană să se îndrepte spre o contracţie în trimestrul patru.

Indicatorul de încredere calculat de ZEW prin sondaj a scăzut la -15,7 de la -11,5 luna anterioară, scrie The Wall Street Journal. "Este un semn că Germania nu poate fi decuplată de recesiunile din jurul său", a declarat Marcus Kappler, economist la ZEW, făcând referire la Spania şi Italia.

El a adăugat că există riscul ca şi Germania să intre în recesiune, deşi acesta este mic.

După patru luni consecutive în care prognozele economice ale Germaniei s-au tot înrăutăţit, indicatorul ZEW a crescut în septembrie şi octombrie după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a promis că va cum­păra obligaţiuni guvernamentale pe termen nelimitat pentru a ajuta ţările cu probleme din zona euro.

De atunci însă, Germania a primit o serie de veşti dezamăgitoare, datele arătând că încrederea mediului de afaceri în economie scade, sectorul privat îşi restrânge activitatea şi rata şomajului este în creştere.

Motorul industrial german se poticneşte

Cifrele care au provocat cea mai mare îngrijorare au fost cele privind industria, sector cu o contribuţie de o treime la formarea PIB-ului Germaniei. Datele arată că producţia industrială a scăzut în septembrie cu 1,8%, cel mai mare declin din luna aprilie.

În aceeaşi lună, comenzile industriale, care ar trebui să asigure viitorul acestui motor al economiei, s-au redus cu 3,3% faţă de august.

"Cum indicatorii din industrie anticipează noi scăderi ale producţiei, motorul de creştere al Germaniei încă se îneacă, dacă nu cumva a intrat în marşarier", a spus Jonathon Loynes, economist-şef la Capital Economics, pentru Thomson Reuters.

Mario Draghi, preşedintele BCE, a avertizat recent că efectele negative ale crizei se fac simţite şi în economia germană, odată imună la problemele din zona euro. Acest lucru se vede cel mai bine în exporturile nemţeşti, care au scăzut cu 2,5% în luna septembrie faţă de august, în special din cauza cererii mai reduse în Uniunea Europeană.

"Criza din zona euro loveşte în economie pe plan intern. Companiile germane par din ce în ce mai puţin dispuse să investească şi asta prevesteşte o contracţie în trimestrul patru. Economia germană ar trebui să prindă puţină viteză în 2013, mai ales datorită unei reveniri în afara zonei euro, dar în următoarele luni datele economice vor fi probabil tot dezamăgitoare", apreciază Stefan Schilbe, analist la HSBC Trinkaus.

Pentru anul acesta, guvernul german se aşteaptă ca economia să crească cu 0,8%, urmând a "prinde viteză" până la 1% anul viitor.

În anii care urmează, economia germană va avansa cu 1,1% în perioada 2013-2018 şi cu 0,6% în 2019-2025, în vreme ce celelalte economii europene încă îşi vor mai "vindeca rănile" rămase din timpul crizei, notează The Telegraph, care citează prognozele asociaţiei americane The Conference Board.

Revenirea Germaniei în următorii 13 ani va fi net superioară celor ale Franţei sau Italiei, lucru care ar putea duce la conflicte privind controlul asupra pârghiilor de politică de la nivelul Uniunii Europene.