Dafora a făcut pierderi în nouă luni cât profitul din ultimii trei ani

Autor: Adrian Cojocar 14.11.2012

 

 

Firma de foraj şi construcţii Dafora Mediaş (DAFR), controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean, a înregistrat în primele nouă luni pierderi de 11,9 mil. lei (2,7 mil. euro), care au anulat practic profitul obţinut de companie în anii 2009 - 2011. Vânzările Dafora au scăzut de asemenea cu 13,7%, ajungând la 99,5 mil. lei (22,5 mil. euro).

Firma lui Călburean a raportat cele mai slabe rezultate din ultimii şase ani deşi a anunţat în ultima perioadă mai mult contracte importante atât pe foraj, cât şi pe partea de construcţii. Pe foraj cel mai important este un contract în Israel în valoare de 12,2 mil. euro, iar pe construcţii firma face parte dintr-un consorţiu cu care a câştigat lucrări de 248 mil. euro pentru CFR.

În trimestrul al treilea compania a înregistrat un reviriment la nivelul afacerilor, care au crescut cu 39,2%, până la 51,1 mil. lei (11,3 mil. euro), însă a continuat să consem­neze pierderi, care s-au ridicat la 6,5 mil. lei (1,4 mil. euro), mai mici cu 35% faţă de cele din perioada iulie - septembrie din 2011.

În trimestrul trei compania a înregistrat pierderi din activitatea de bază de circa un milion de lei, cea mai mare parte a rezultatului negativ provenind însă din activitatea financiară şi a fost cauzat în principal de dobânzile plătite şi reevaluarea nivelului creditelor pe fondul evoluţiei nefavorabile a cursului de schimb.

După primele nouă luni nivelul profitului de activita­tea de bază a Dafora s-a diminuat cu 19%, la 2,9 mil. lei, în timp ce majoritatea pierderilor companiei au pro­venit de pe urma reevaluării datoriilor în valută la cursul depreciat al leului, care a cauzat pierderi contabile de 14,4 mil. lei (3,3 mil. euro). Dafora a plătit de asemenea dobânzi la creditele contractate în valoare de aproape 8 mil. lei în primele nouă luni ale anului, la datorii totale care se cifrau la 308,6 mil. lei (68,6 mil. euro).