Acasă lansează campania socială "Pune preţ pe viaţă", pentru ajutorarea bolnavilor de hemofilie

Autor: Madalina Cerban 15.11.2012

În fiecare marţi, de la ora 16.30, la "Poveştiri adevărate" vor fi prezentate poveştile impresionante şi dureroase ale unor persoane bolnave de hemofilie, copii privaţi de o copilărie firească. Pentru ei, cea mai mică lovitură poate declanşa sângerări fatale. Hemofilia este o boală hemoragică ereditară cauzată de deficitul unei proteine de coagulare, o boală care se transmite ereditar de la tată la fiică şi de la mamă la fiu. Dacă aceşti copii bolnavi ar beneficia de un tratament adecvat, ar ajunge la maturitate şi ar duce o viaţă normală, însă mulţi dintre ei ajung să moară sângerând, mai ales dacă locuiesc prea departe de un centru de tratament.

România este singura ţară din Europa care nu decontează tratamentul profilactic pentru hemofilie, iar în ţara noastră sunt aproximativ 2.200 de bolnavi. Tra tamentul este foarte costisitor, aproximativ 2.000 euro/ lună şi sunt foarte puţini care şi-l pot permite. Cu toate acestea, există speranţă pentru copiii bolnavi de hemofilie, aceştia pot duce o viaţă normală dacă primesc tratament la timp.

"Am aflat prima oară de problema acestor oameni de curând. Este o afecţiune necruţătoare şi care nenoroceşte iremediabil vieţi. Atunci când începi să te informezi şi auzi despre sângerări spontane, despre articulaţii care ajung imobile, de faptul că mici lovituri - care pentru noi, ceilalţi, sunt inofensive - pentru ei pot însemna moartea, despre dureri atroce... ai impresia că este o luptă fără sorţi de izbândă. Dar te uiţi la ce se întâmplă în alte ţări şi-atunci înţelegi că există şanse. Dar şansele există doar şi numai în alte ţări. Da, suntem şi la capitolul ăsta ultimii din Europa, România nu decontează tratamentul profilactic pentru bolnavii de hemoflie! Toate ţările civilizate fac asta, inclusiv Bulgaria, Republica Moldova. Noi suntem la nivelul Azerbaidjanului. Paradoxul vine din faptul că aceşti oameni ar fi perfect normali şi ar duce o viaţă perfect normală dacă ar primi acest tratament până la 18 ani macar. Aşa că noi ne implicăm sperând să remediem această situaţie, insistăm ca statul român să acorde tratament profilactic şi pentru cei suferinzi de hemofilie", declară Cabral.

Site-ul www.acasatv.ro este locul unde pot semna petiţia cei care "Pun preţ pe viaţă" şi vor să se numere printre cei care ajută la acordarea şi decontarea tratamentului bolnavilor de hemofilie din partea statului român.

"Pune preţ pe viaţă" şi ajută la refacerea Centrului medical de tratament şi recuperare de la Buziaş, singurul centru în care bolnavii de hemofilie beneficiază de recuperare şi tratament, distrus în urma unui incendiu izbucnit în mai 2012. Cei care vor să ajute pot dona 2 euro (valoare care nu conţine tva) la numărul scurt 8865 într-o campanie realizată cu sprijinul Cosmote, Orange şi Vodafone.

Prin acest demers, Acasă îşi doreşte să determine Ministerul Sănătăţii să acorde şi să deconteze tratamentul pentru bolnavii de hemofilie şi să sporească strângerea de fonduri pentru dotarea Centrului de la Buziaş, singurul din România, pentru ca fiecărui copil diagnosticat cu hemofilie să i se acorde dreptul la viaţă printr-un tratament profilactic corespunzator, aşa cum se întâmplă în fiecare ţară europeană.