Ileana Iliescu, o stea a baletului mondial, duminică, la "Doamne de poveste" pe postul Acasă

Ziarul Financiar 15.11.2012

Ileana Iliescu, una dintre cele mai mari prim-balerine pe care le-a avut Opera Naţională Bucureşti, împlineşte 75 de ani. Cu această ocazie, Ileana Iliescu este aniversată în cadrul "Festivalului de dans clasic" de la Opera Naţională din Bucureşti, care debutează cu "Don Quijote", unul dintre spectacolele de balet pe care artista le-a iubit cel mai mult.

De-a lungul carierei sale artistice, Ileana Iliescu a participat în nenumărate turnee internaţionale din: Germania, Polonia, Ungaria, Rusia, Grecia, Cuba şi Spania. Recunoscută şi apreciată în lumea întreagă ca o mare artistă, Ileana Iliescu a predat la o şcoală de balet din Torino - Italia, ca mai apoi să se întoarcă în România pentru a conduce Compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti.

De mică a fost învăţată că succesul pe plan artistic trebuie realizat cu sacrificii în viaţa personală. "Profesorul meu de balet, polonez fiind, îmi zicea: 'Dragă, tu trebuie să ajungi în vârful piramidei. Până atunci nu ştii nimic, nici băieţi, nici distracţie, nimic'. De unde să apară băieţi atunci? Şi eu cuminte, docilă, asta făceam, casă-teatru, teatru-casă", povesteşte Ileana Iliescu.

Însă la 24 de ani a fost cerută în căsătorie, în mod spontan, în timpul unui dans. Nu a stat prea mult pe gânduri, iar în vara anului respectiv s-a logodit. "Băiatul drăguţ, dar în timp ce dansam, zice: 'Nu vrei să fii soţia mea?' Vreau să spun că m-am gândit că scap de partid şi în vara aia ne-am logodit", spune Ileana Iliescu.

Dar la scurt timp, o veste neaşteptată avea să ducă la o despărţire inevitabilă. Ce a dus la despărţirea celor doi? Cine a fost marea dragoste a faimoasei balerine Ileana Iliescu şi cum s-au întâlnit? În ce măsură i-a influenţat şi i-a afectat viaţa perioada comunistă? Telespectatorii vor afla despre toate acestea într-un reportaj impresionant prezentat de Olivia Steer în ediţia de duminică a emisiunii "Doamne de poveste", difuzată de la ora 16.30, pe postul Acasă.