Noua generaţie de lideri de la Beijing. Pot şapte bătrâni conservatori să vină cu o viziune proaspătă pentru China?

Autori: Radu Bostan , Ioana Nita 16.11.2012

Partidul Comunist Chinez (PCC) a anunţat ieri componenţa noului birou permanent al Politburo, cel mai puternic organ decizional din China. Numărul de membri ai acestui birou a fost redus de la nouă la şapte, lucru care ar trebui să faciliteze atingerea unui consens şi luarea deciziilor.



Trei dintre noii membri sunt văzuţi ca reformatori prudenţi, iar ceilalţi şapte au o reputaţie de conservatori. Din acest motiv, plus vârsta lor înaintată (toţi în afară de Xi şi Li vor ieşi la pensie la următorul congres al PCC), pare greu de crezut că noua conducere va dispune măsurile curajoase necesare pentru a adresa frânarea creşterii în a doua economie mondială, sau că vor relaxa strânsoarea de fier a Partidului Comunist asupra celui mai numeros popor din lume, scrie Thomson Reuters.

Xi Jinping (59 de ani) a fost desemnat secretar general al Partidului Comunist de 82 milioane de membri şi va prelua postul mai mult simbolic de preşedinte al Republicii Populare Chineze de la Hu Jintao în luna martie 2013. Xi este fiul lui Xi Zhongxun, revoluţionar comunist şi unul dintre fondatorii Republicii Populare, ceea ce îl aşază pe viitorul preşedinte între "prinţişori", copiii liderilor chinezi actuali sau retraşi. Xi şi-a petrecut copilăria în rândurile elitei de partid, dar şi-a văzut tatăl epurat în timpul "Revoluţiei Culturale" a lui Mao din 1966-1976, când Xi însuşi a petrecut mai mulţi ani în sărăcie la ţară.

Xi a studiat inginerie chimică la universitatea de elită Tsinghua din Beijing, printre ai cărei absolvenţi se numără şi Hu. Xi a plecat de la Tsinghua licenţiat în teoria marxistă şi a obţinut şi un doctorat în drept.

Considerat un reformist moderat, Xi a deţinut poziţii de top în provinciile prospere de pe litoral Fujian şi Zhejiang, care au fost vârful de lance al "miracolului economic" din China. În martie 2007 a fost numit la conducerea filialei partidului din Shanghai, după ce predecesorul său a fost înlăturat în urma unui scandal de corupţie. Xi a deţinut poziţia până în octombrie 2007, când a fost promovat în rândurile biroului permanent al Partidului Comunist, cercul intim al conducerii chineze.

Li Keqiang (57 de ani) va deveni din martie premierul Chinei, înlocuindu-l astfel pe actualul prim-ministru Wen Jiabao. În prezent, Li Keqiang ocupă funcţia de vicepremier al Chinei. În timpul mandatului, el s-a axat pe problemele economice ale ţării, susţinând că modelul de creştere a economiei chineze ar trebui orientat mai mult către consum, decât către investiţii. Wang Qishan (64 de ani) este actualul vicepremier însărcinat cu finanţele şi re­pre­zintă China la negocieri economice strate­gice cu Statele Unite şi Europa. El a fost primar al Beijingului în perioada 2004-2007, ocupându-se atunci de pregătirile pentru Jocurile Olimpice din 2008. Wang Qishan este singurul bancher din Biroul Permanent, acesta fiind viceguvernator al băncii centrale din China şi preşedintele Băncii de Construcţii din China.

Zhang Dejiang (66 de ani) este în prezent vicepremierul responsabil cu industria, telecomunicaţiile şi energia. Dejiang a studiat economia la Universitatea Kim Il-sung de la Phenian şi este considerat un expert al relaţiilor cu Coreea de Nord. Cunoscut pentru stilul său conservator, el se opune intrării în partid a oamenilor de afaceri şi are o atitudine dură faţă de presă.

Yu Zhengsheng (67 de ani) este înce­pând din 2007 secretarul PCC la Shanghai, fiind oficialul politic cu cel mai înalt rang din capitala economică a ţări. El este considerat un apropiat al fostului preşedinte Jiang Zemin.

Zhang Gaoli (în vârstă de 66 de ani) este de cinci ani conducătorul importantului oraş portuar Tianjin. Şi acesta este considerat a fi un protejat al fostului şef de stat Jiang Zemin, precum şi un apropiat al magnatului Li Ka-shing din Hong Kong.

Liu Yunshan (65 de ani) este actualul ministrul însărcinat cu propaganda, care se află în subordinea directă a partidului şi nu a guvernului începând din 2002. Acest conservator şi-a început cariera ca reporter în cadrul agenţiei China Nouă, în Mongolia Interioară, la sfârşitul epocii maoiste.