Filmul "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, în premieră la HBO, pe 1 decembrie

Autor: Madalina Cerban 16.11.2012

Filmul "Despre oameni şi melci" va mai fi difuzat pe HBO pe 2 decembrie (de la ora 04.20), pe 7 decembrie (de la ora 00.30) şi pe 25 decembrie (de la ora 23.10).

Acţiunea filmului "Despre oameni şi melci" se petrece în 1992, în Câmpulung-Muscel, la fabrica de maşini ARO. Filmul spune povestea unui grup de muncitori angajaţi la o fabrică falimentară, la începutul anilor '90 în România. Totul se schimbă atunci când unul dintre ei descoperă o soluţie neobişnuită de a-şi salva colegii de la şomaj şi fabrica de la închidere.

O întreprindere de stat ce fabrica maşini e pe cale să falimenteze şi trebuie privatizată în doar o săptămână. Cumpărătorul este o companie franceză care plănuieşte să transforme fabrica într-o crescătorie de melci. Doa r 300 din cei 3.000 de muncitori îşi vor păstra slujbele. George Petrescu, şeful de sindicat - 30 şi ceva de ani, însurat, cu un copil - trăieşte cu un salariu lunar de 100 de dolari, ca mai toată lumea din acel oraş de provincie. George e un soi de Don Juan provincial. Într-o seară, vede o reclamă la televizor pentru o bancă de spermă care plăteşte câte 50 de dolari pentru fiecare "donaţie". Atunci îi vine în cap să salveze fabrica şi pe colegii săi. Dacă 1.000 de muncitori tineri şi-ar vinde sperma timp de o săptămână, s-ar putea strânge suficient de mulţi bani ca ei să cumpere fabrica şi să obţină un patent pentru un nou motor. Ar putea reîncepe producţia şi şi-ar păstra slujbele.

Din distribuţie fac parte actorii români Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă şi Alina Berzunţeanu şi actorii francezi Jean François Stevenin şi Robinson Stevenin.

Scenariul filmului îi aparţine lui Ionuţ Teianu, Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea, iar Vlaicu Golcea este compozitorul coloanei sonore.

"Despre oameni şi melci" este o coproducţie româno-franceză, fiind produs de Libra Film (România) şi Agat Films (Franţa).

HBO (Home Box Office) s-a lansat în Europa Centrală în 1991. HBO România s-a lansat în 1997 ca primul canal pay-TV din România, cu subtitrare integrală în limba română.

HBO CE difuzează programe de televiziune premium şi în grilele de bază în 14 ţări din regiune: Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Slovenia, Croaţia, Serbia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia şi Bosnia. Home Box Office Inc. este deţinut de compania Time Warner.