Cei o sută de muncitori care au protestat pe şantierul autostrăzii Nădlac-Arad nu au lucrat vineri

Autori: Szasz Jutka , Marian Buga 16.11.2012

Cei aproximativ o sută de muncitori ai firmei din Oradea care a subcontractat lucrări de la Romstrade, constructorul oficial al lotului întâi al autostrăzii Nădlac-Arad, nu s-au prezentat pe şantier vineri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui reprezentant al firmei subcontractoare, în cursul zilei de vineri au avut loc negocieri cu firma Romstrade, pentru reluarea plăţilor restante căte societate, astfel încât muncitorii să poată fi plătiţi.

"Din păcate nu s-a ajuns la nicio soluţie până acum. Discuţiile vor fi reluate luni, când sperăm să obţinem de la Romstrade un răspuns favorabil, în sensul reluării plăţilor, astfel încât să putem colabora în continuară, având ca obiectiv comun finalizarea lucrării", a spus el.

Potrivit acestuia, muncitorii nu vor să reia lucrul până când nu primesc o parte din salariile restante.

Sursa citată a afirmat că nici muncitorii Romstrade nu au lucrat vineri, neavând la dispoziţie utilajele închiriate de la firma din Oradea, ai cărei angajaţi au iniţiat protestul.

Aproximativ o sută de muncitori de la o firmă angajată de constructorul lotului întâi al autostrăzii Nădlac-Arad au protestat, joi seară, timp de o oră, pe şantier, nemulţumiţi că firma nu le-a plătit salariile din luna iunie, aceştia anunţând că de vineri nu vor mai lucra.

Protestul a avut loc, timp de o oră, pe şantier, în zona localităţii Pecica, unde aproximativ o sută de oameni au urcat în utilajele folosite la construirea autostrăzii şi au claxonat încontinuu, strigând şi împotriva firmei Romstrade, care a câştigat licitaţia de realizare a tronsonului întâi al şoselei de mare viteză dintre Nădlac şi Arad.

Protestatarii lucrează pentru o firmă din Oradea angajată de Romstrade pentru anumite lucrări, având în zonă 53 de utilaje şi peste o sută de oameni.

Muncitorii afirmau că nu şi-au primit salariile din luna iunie pentru că firma la care lucrează nu a mai fost plătită de Romstrade pentru cele 53 de utilaje închiriate, pe care lucrau ei.

"Romstrade a acumulat către noi datorii de 2,6 milioane de lei, iar în aceste condiţii nu s-au putut plăti salariile. Firma noastră are şi alte cheltuieli cu aceşti salariaţi, care sunt cazaţi în pensiuni din apropierea şantierului. De mâine (vineri - n.r.), oamenii nu vor mai lucra pe acest şantier, vom bloca utilajele până la clarificarea situaţiei", spunea un reprezentat al firmei din Oradea.

Conform sursei citate, muncitorii refuză să mai lucreze cu promisiunea plăţii restanţelor salariale după ce au aflat despre anunţul de reziliere a contractului pentru acest lot al autostrăzii.

Firma din Oradea îi va caza pe muncitori în continuare în pensiunile din zonă până când se va clarifica dacă pe acest lot al autostrăzii se va mai lucra.

Pe de altă parte, şi muncitori ai firmei Romstrade le-au declarat jurnaliştilor prezenţi pe şantier că nu au fost plătiţi de câteva luni de către patron.

"Suntem cu salarii neîncasate de trei, patru luni, depinde de situaţie. Nimeni nu ne spune ce se va întâmpla, dar ne ţin aici în condiţii mizere. Suntem cazaţi într-o clădire improprie, în care este frig şi nu sunt toalete suficiente, iar cele două existente sunt mizerabile", spune un angajat al Romstrade.

Un reprezentant al firmei Romstrade, Mihalis Kapnugis, le-a declarat jurnaliştilor că firma are de încasat bani de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru lucrări efectuate.

Potrivit lui Mihalis Kapnugis, firma a atacat în instanţă decizia CNADNR de reziliere a contractului, iar muncitorii Romstrade, veniţi din mai multe judeţe, vor rămâne cazaţi în zonă, însă nu vor lucra deocamdată pentru că nu mai au utilaje disponibile.

CNADNR va rezilia contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, încheiat cu o asociere din care face parte compania Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.

"Le-am trimis notificarea, iar rezilierea de facto a contractului va fi realizată în termen de 15 zile", declara, vinerea trecută, agenţiei MEDIAFAX directorul general al CNADNR, Mircea Pop.

El preciza că motivul principal al rezilierii contractului este reprezentat de întârzierile în execuţie, proiectul fiind în prezent la stadiul de 20%, faţă de 70%, cât ar fi fost indicat.

Pop adăuga că există şi alte motive pentru rezilierea contractului. "Este un complex de împrejurări, mai amplu", preciza şeful CNADNR.

Premierul Ponta afirma, vinerea trecută, confirmând informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX, că proiectul de construcţie a autostrăzii Arad-Nădlac, finanţat şi de către Uniunea Europeană, a fost licitat în condiţii considerate de Comisia Europeană ca fiind greşite, astfel este posibilă rezilierea contractului şi organizarea unei noi licitaţii.

MEDIAFAX anunţa încă din luna iulie că oficialii Comisiei Europene pregătesc o scrisoare de întrerupere a uneia din plăţile solicitate de către CNADNR pentru un contract de construcţie a autostrăzii Arad-Nădlac în contextul în care au fost identificate "iregularităţi şi suspiciuni de fraudă".

Construcţia autostrăzii Nădlac-Arad a fost împărţită în două loturi, pe o distanţă totală de apropae 39 kilometri. Primul a fost adjudecat de asocierea româno-portugheză Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro, iar lotul al doilea revine companiei germane Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane euro.

Finanţarea este asigurată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

Lucrările au început în toamna anului trecut, termenul de finalizare a ambelor tronsoane ale Autostrăzii Nădlac-Arad fiind anul 2013.