Ministrul economiei din Ungaria: “Traderii de la Londra sunt piraţii financiari ai lumii”

Autor: Ioana Nita 19.11.2012
Traderii de la Londra sunt "piraţii financiari ai lumii" şi aceştia consideră că Ungaria este o corabie plină de comori care trebuie jefuită, potrivit ministrului ungar al economiei Gyorgy Matolcsy (foto), arhitectul politicii economice des criticate a Ungariei, scrie The Wall Street Journal.

"Piraţii financiari" obţin profit din fluctuaţia cursului de schimb al monedei naţionale a Ungariei, forintul, şi menţin randamentele obligaţiunilor de stat la niveluri ridicate, a menţionat Matolcsy. Aşadar, a adăugat el, este în interesul lor să menţină incertitudinea cu privire la performanţa economică a ţării printr-un amalgam între veştire rele şi bune despre Ungaria.

"Din acest motiv, ratingul ţării trebuie retrogradat din când în când, Ungaria trebuie ameninţată din când în când cu retrogradarea ratingului de credit şi trebuie ţinută sub asediu constant de către Bruxelles şi de către mass-media", a spus Matolcsy.

El a adăugat că acestor "piraţi" nu le-ar plăcea ca Ungaria să ajungă la un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în privinţa unui ajutor financiar pentru că atunci s-ar pune capăt incertitudinilor, iar dacă economia ungară şi-ar reveni, aceasta ar fi o dovadă că modelul economic al Ungariei este unul de succes.

Ungaria se află în negocieri cu FMI pentru un acord preventiv în valoare de circa 15 miliarde de euro încă din luna iulie a acestui an. Discuţiile cu creditorii internaţionali au fost însă îngreunate din cauza unor legi adoptate de statul maghiar, neagreate de UE.

"Ungaria are nevoie doar de o plasă de siguranţă pentru că vin vremuri grele şi din acest motiv avem nevoie de un acord cu FMI. Suntem o ţară relative stabilă", a declarat recent premierul Ungariei Viktor Orban, în cadrul unui interviu acordat postului public de radio.

Reacţiile traderilor britanici la afirmaţiile ministrului ungar nu au întârziat să apară.

"Cercetarea noastră se bazează pe o analiză aprofundată şi sper ca persoanele care citesc studiile noastre să vadă acest lucru. În plus, suntem complet independenţi - nu facem investiţii pe piaţa financiară", a spus Neil Shearing, economist şef specializat pe pieţele emergente la Capital Economics din Londra.

Un alt analist financiar de la Londra a reacţionat la acuzaţiile aduse de Matolcsy, afirmând că ar fi illegal ca analiştii să manipuleze pieţele financiare şi că aceştia sunt independenţi conform reglementărilor Autorităţii de Servicii Financiare din Marea Britanie.