Traian Halalai a fost autorizat de BNR ca preşedinte al Eximbank, Mihai Mandreş încă aşteaptă interviul pentru postul de vicepreşedinte

Autor: Razvan Voican 18.11.2012

Traian Halalai (foto), desemnat în septembrie de Ministerul Finanţelor pentru a ocupa postul de preşedinte al Eximbank, a primit autorizaţia BNR pentru a-şi exercita oficial funcţia de conducător al băncii de stat.

El l-a înlocuit pe Ionuţ Costea, căruia îi expirase mandatul şi nu i-a fost prelungit. Halalai, 42 de ani, devine unul dintre reprezentanţii generaţiei tinere de bancheri care ajung la rangul de preşedinte, după aproximativ şase ani în care a fost CFO şi membru al comitetului director al Băncii Româneşti. Anterior el fusese CFO al ING, iar în 1998 a făcut parte din echipa care a înfiinţat fosta ING Securities.

Halalai are un MBA de la Şcoala Doctorală de Finanţe şi Bănci - Dofin de pe lângă ASE. Numirea preşedintelui Eximbank a rămas o decizie cu resorturi politice, băncile CEC şi Eximbank nefiind incluse în proiectul "managerilor privaţi" selectaţi de experţi în recrutare independenţi. Totuşi, filtrul autorizării la BNR asigură validarea profesională a candidaţilor desemnaţi la nivel politic.

Mihai Mandreş, nominalizat de Ministerul Finanţelor în septembrie pentru a o înlocui pe Luminiţa Manolache ca vicepreşedinte al Eximbank, nu a primit până acum autorizaţia BNR, el urmând să susţină un interviu în faţa supraveghetorilor spre sfârşitul acestei luni. Mandreş este expert în domeniul trezoreriei, are în CV brandul ING ca şi Halalai, dar nu a mai deţinut funcţii de top management. Anul trecut el a deschis împreună cu Sergiu Diaconu pub-ul The Bankers, din centrul vechi, mizând pe o clientelă formată din reprezentanţi ai comunităţii bancare.