Buzoianu cere reinstalarea în funcţia de preşedinte al CSA deoarece ar fi fost revocat ilegal

Autor: Andi Manciu 19.11.2012

Buzoianu a adresat Biroului Permanent al Senatului o plângere prealabilă prin care solicită "revocarea hotărârii motivat de faptul că aceasta a fost emisă în mod nelegal, abuziv, fără niciun suport juridic şi cu vătămarea gravă" a drepturilor şi intereselor sale legitime.

El susţine că, potrivit legii 32/2000 în baza căreia funcţionează CSA, revocarea din funcţie a unui membru al acestei structuri se poate realiza la propunerea comisiilor parlamentare "dacă acesta încetează să îndeplinească condiţiile necesare pentru exercitarea atribuţiilor sale sau dacă se face vinovat de abateri grave, incompatibile funcţiei sale".

Buzoianu menţionează că la baza adoptării hotărârii de demitere a sa "au stat cu totul alte împrejurări de fapt şi de drept", care evidenţiază "necunoaşterea flagrantă a legii" de către parlamentarii care au votat revocarea sa, "aceştia invocând în susţinerea propunerii de revocare un articol de lege care nu există şi care deci nu putea fi aplicabil în speţă, respectiv art 9, alin 9 din legea 32/2000".

"Precizez de asemenea că în cuprinsul actului contestat nu se indică, în niciun mod (deşi legea obligă) fapte personale grave, incompatibile funcţiei, care mi-au fost imputate precum şi motivele care, pe baza de dovezi indubitabile, pot susţine pe deplin temeinicia şi legalitatea hotărârii", se mai arată în adresa lui Buzoianu.

El mai susţine că Parlamentul trebuie să revină "cu maximă urgenţă" asupra hotărârii prin care a fost revocat din funcţie, deoarece în caz contrar "abuzul actual" ar putea să fie sancţionat de către instanţa judecătorească.

Preşedintele Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, Constantin Buzoianu, a fost revocat din funcţie, potrivit deciziei senatorilor şi deputaţilor întruniţi în 23 octombrie în şedinţă comună. Revocarea, propusă plenului Parlamentului de către Comisiile reunite pentru buget, finanţe, a întrunit 222 voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă".

Parlamentarii şi-au exprimat opţiunea pe buletine de vot, în absenţa parlamentarilor PDL, care au decis să boicoteze lucrările plenului reunit.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a propus plenului Parlamentului, în numele Comisiilor pentru buget, revocarea preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Constantin Buzoianu. Nicolăescu a prezentat senatorilor şi deputaţilor raportul întocmit de cele două Comisii permanente. Potrivit acestuia, comisiile au constatat că piaţa asigurărilor din România manifestă deficienţe sub aspectul supravegherii prudenţiale şi reglementării, având consecinţe negative asupra asiguraţilor.

"Nu au fost îndeplinite cu eficienţă competenţele privivind protejarea intereselor consumatorilor din domeniul asigurărilor. Anumite societăţi de asigurare nu îşi respectă atribuţiile legale şi contractuale pe care le au faţă de asiguraţi. Nu au fost identificate soluţiile pentru o funcţionare normală a pieţei de asigurări privind atribuţiile ce revin prin lege acestei autorităţi", a menţionat liberalul.

Cele două comisii au decis, cu majoritate de voturi, şi revocarea lui Buzoianu din calitatea de membru al CAS.

Acesta a fost numit preşedinte al CSA prin hotărârea Parlamentului din 27 noiembrie 2011.