Spitalul din Lipova a pierdut 2,5 milioane lei pentru investiţii întrucât nu a cheltuit banii

Autori: Pacala Dana , Marian Buga 19.11.2012

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Nicolae Ioţcu, a anunţat, luni, că Ministerul Sănătăţii a decis, zilele trecute, retragerea sumei de 2,5 milioane de lei alocată în luna aprilie Spiutalului Orăşenesc Lipova, pentru lucrări de modernizări şi extindere a spaţiilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit lui Ioţcu, suma a fost alocată pentru reabilitarea pavilionului central şi extinderea părţii din spate a spitalului prin construirea unui corp nou, în care ar funcţiona trei secţii, de chirurgie generală, obstretică-ginecologie şi ATI. Investiţiile presupuneau şi înfiinţarea unui compartiment de primire a urgenţelor.

Preşedintele CJ Arad a spus că unitatea urma să beneficieze astfel de primele investiţii majore după câteva decenii, clădirea fiind, în interior, "în stare deplorabilă".

"Constatăm, la aproape şapte luni de la momentul alocării acestei sume, că actuala administraţie locală din Lipova nu a făcut nimic pentru cheltuirea banilor. Ministerul Sănătăţii a decis retragerea banilor ca urmare a faptului că nu au fost cheltuiţi. Solicit public demisia primarului Mircea Jichici pentru management defectuos şi lipsă de interes în ceea ce priveşte investiţiile în oraşul pe care îl conduce. La fel, managerul spitalului ar trebui să îşi dea demisia şi să lase locul unei persoane preocupate cu adevărat de sănătatea pacienţilor", a declarat Nicolae Ioţcu.

Preşedintele CJ Arad a afirmat că spitalul din Lipova "are o importanţă strategică pentru toţi locuitorii de pe Valea Mureşului" şi are nevoie de investiţii majore întrucât imobilul a fost construit în 1906 şi nu a avut parte de reparaţii capitale.

"Nu s-a intervenit de zeci de ani la infrastructura spitalului, condiţiile de spitalizare, iar când s-a reuşit obţinerea banilor, după vizita ministrului de atunci Ladislau Ritli eforturile se dovedesc în zadar. Înţelegeam dacă nu se consumau toţi banii, dar nu putem admite că nu s-a făcut chiar nimic", a declarat Ioţcu.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, primarul din Lipova, Mircea Jichici (PSD), a declarat că de la preluarea mandatului, în urma alegerilor locale, nu a avut suficient timp pentru organizarea licitaţiilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor.

"Noi am lucrat la studiul de fezabilitate, ce n-a făcut fostul primar, aşa că nu am avut timp de celelalte licitaţii. Au durat şi procedurile de transfer al clădirii de la Consiliul Local la spital, pentru că banii au fost alocaţi direct unităţii, nu bugetului local", a spus primarul.

Edilul a afirmat că văr fi făcute demersuri pentru recuperarea fondurilor de la Guvern în 2013, declarând că spitalul din oraş are nevoie de investiţii totale de şapte milioane de euro.