De ce se bat 15 candidaţi pentru Sibex, o bursă cu doar două companii

Autor: Roxana Pricop 19.11.2012

Acţionarii Sibex au decis revocarea lui Paul Miclăuş din funcţia de preşedinte şi a lui Cristian Sima din funcţia de director general şi i-au prelungit lui Dan Simionescu mandatul de administrator în cadrul unei Adunări Generale decisive pentru viitorul bursei din Sibiu.

Dan Simionescu este susţinut de SIF Transilvania, acţionară la bursa din Sibiu.

După revocarea celor doi din funcţie, acţionarii Sibex trebuie să aleagă patru noi membri în consiliul de administraţie, dintre care unul să fie ales preşedinte, având în vedere că doi dintre actualii membri de CA au mandat provizoriu. Pentru cele patru locuri rămase libere s-au înscris 15 candidaţi, printre care se numără Valentin Ionescu, membru în CA al SIF Moldova şi fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti, Grigore Chiş, director general al societăţii de brokeraj Broker Cluj, dar şi Alexander Hergan, unul dintre cei mai mari şi mai discreţi investitori în imobiliare, care deţine 4,99% din acţiunile Sibex.

Până ieri la ora 18.00, ora închiderii ediţiei, nu se cunoşteau rezultatele votului de alegere a noii conduceri, însă se anunţa o luptă strânsă, având în vedere inflaţia de candidaţi şi orgoliile mari aflate la mijloc. Rezultatul alegerilor va decide viitorul unei burse care nu a reuşit să se impună ca alternativă de finanţare, doar două companii fiind listate la Sibiu, iar scandalul brokerului fugar Cristian Sima, fost director şi preşedinte la Sibiu, au adus-o şi mai aproape de dispariţie.

Deşi bursa de la Sibiu este o piaţă mică, cu tranzacţii zilnice de câteva sute de mii de lei (bani efectiv plasaţi în tranzacţii), a antrenat mari orgolii, fapt confirmat de numărul mare de candidaţi şi de numele celor înscrişi la alegeri. La Bursa din Sibiu sunt listate doar două companii, dintre care una este însăşi bursa.

Până la scandalul declanşat de fuga din ţară a lui Cristian Sima, acuzat că ar fi pierdut banii unor clienţi în urma unor investiţii riscante, Bursa din Sibiu era piaţa preferată a investitorilor cu apetit ridicat de risc care tranzacţionau contracte derivate pe indicele american Dow Jones. Cea mai mare parte a tranzacţiilor cu contracte cu derivate erau intermediate de firma WBS România, fondată de Cristian Sima şi închisă recent pentru nereguli. Astfel că după plecarea lui Sima din ţară şi a neregulilor descoperite la firma de brokeraj, tranzacţiile cu derivate s-au prăbuşit la bursa din Sibiu.

Pentru unii acţionari, miza victoriei şi a obţinerii conducerii Sibex este strâns legată de obţinerea controlului asupra activelor pe care le deţine operatorul bursier care are depozitar central şi casă de compensaţie. Pentru acţionarii mai mari, de talia SIF-urilor, bursa din Sibiu este o contrapartidă la bursa din Bucureşti prin care aceste societăţi îşi pot exercita polii de putere. La un moment dat, unele SIF-uri au ameninţat bursa din Bucureşti că se vor retrage de la tranzacţionare şi se vor transfera la Sibiu.