Totul este mai greu decât în anii ’90. Ca manager, acum trebuie mai mulţi bani şi mai multe cunoştinţe

Autor: Radu Racu 20.11.2012

Tinerii antreprenori din Ro­mâ­nia sunt mai instruiţi şi au mai mult curaj decât cei din generaţia anilor '90, însă dema­ra­rea unui pro­iect de afaceri este mult mai grea în pre­zent decât în urmă cu două decenii din cau­za lipsei banilor şi a concurenţei pu­ter­nice din partea rivalilor străini, afir­mă omul de afa­ceri Constantin Toma, proprietarul grupului Romet Buzău, cu afaceri anuale de 300 mil. euro.

"Cu siguranţă, totul este mai greu decât în anii '90. Faţă de anii '90, acum cred că trebuie şi mai mulţi bani şi mai multe cunoştinţe", spune Toma, preci­zând totuşi că dacă ar fi să o ia de la înce­put ar paria tot pe industrie.

Constantin Toma, 53 de ani, este în prezent unul dintre cei mai puter­nici an­tre­pre­nori din Ro­mâ­nia. El con­du­ce hol­din­gul in­dustrial-agri­col Romet, care anul tre­cut a avut afa­ceri de 300 mil. euro.

Deşi Re­vo­lu­ţia l-a prins lu­crând în­tr-o uzi­nă care se în­drep­ta spre fali­ment, industriaşul, care avea pe atunci 30 de ani, a făcut primii paşi în an­tre­prenoriat cu "un strung de la coo­pe­ra­tiva în lichidare, o maşină de frezat şi una de găurit", după cum afirma ante­rior într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

"După Revoluţie s-a restrâns foarte mult pro­ducţia, eu eram şeful secţiei de prelucrare me­canică de la Metalurgica Buzău (actuala Aromet) şi ne-am trezit 4.000 de oameni fără loc de muncă. Am fost nevoit să-mi fac firmă nu ca să devin patron, ci pentru că nu aveam un loc de muncă şi nu era nimeni să te angajeze pe vre­mea aceea", declară Toma.

Omul de afaceri care se caracte­ri­zează drept "un produs al legii Vă­căroiu pentru scutirea de im­pozit pe pro­fit a firmelor care fac producţie" spu­ne că mediul antreprenorial din Româ­nia sufe­ră şi din cauza legislaţiei defi­cien­te care nu încu­rajează iniţiativele, dar şi din cauza unei lipse de educaţie de afaceri.

"Nu cred că o lege anume poate scoa­te pe bandă antreprenori români pu­ternici! În primul rând, şcoala ro­mâ­nească ar trebui să pregăteas­că, de la vârs­te fragede, spiritul antreprenorial, aşa cum se face în orice ţară dezvoltată."

Legislaţia favorizează investitorii străini

Mediul de business din România a devenit mai dificil în ultimii ani şi din cauza concurenţei tot mai puternice din partea firmelor străine, de multe ori avantajate de legislaţia din domeniu, sus­ţine industriaşul buzoian.

"Legislaţia din prezent favorizează cel mai mult firmele din străi­nătate sau fir­mele româ­neşti cu ac­ţio­nariat stră­in. Este foar­te dificil să par­ti­cipi în competiţii cu firme străine, neavând ex­pe­rienţa, brandul şi banii lor". Tot­odată, tine­rii manageri locali sunt dese­ori dez­avantajaţi în faţa omo­logilor străini pentru că aceştia din ur­mă sunt "mult mai instruiţi şi au cultura busi­nes­sului în sânge".

În condiţiile în care finanţarea tine­re­lor afac­eri este tot mai dificilă, iar con­cu­renţa ca­pita­lului străin este mult mai pu­ternică decât în urmă cu două dece­nii, cele mai bune direcţii pe care se poa­te axa un proiect antreprenorial sunt in­dustria şi agricultura, consideră indus­tri­aşul care deţine în prezent cel mai mare ju­cător de pe piaţa românească de ma­şini şi echipamente de lucru din dome­niul hidrotehnic. Producţia principală a Romet este reprezentată de echipamen­te pentru tratarea şi epurarea apei, siste­me de irigare, robineţi şi vane pentru re­ţele de apă, precum şi echipamente pentru hidro­cen­trale şi termocentrale.

"În acest moment în care importăm peste 70% din mâncare, în condiţiile în care avem un po­tenţial agricol foarte mare, cred că industria ali­mentară este o industrie a viitorului. De ase­me­nea, cred că punerea în apli­care a unor bre­ve­te de in­ven­ţii ro­mâneşti, me­daliate la târ­guri in­terna­ţio­nale, ar fi o bună oportunitate."

Recomandările lui Constan­tin Toma vin în ton cu sugestiile fă­cute şi la nivel mondial de in­ves­ti­tori. În primăvara acestui an, inves­ti­to­rul ame­rican Jim Rogers, cunoscut pen­tru pariu­rile ex­trem de profitabile pe care le-a făcut pe pie­ţe­le financiare in­ter­naţionale în anii '90, a de­clarat în ca­drul unei conferinţe de la Bucu­reşti că Ro­mâ­nia ar trebui să-şi valorifice avan­ta­jele com­pe­ti­tive pe care "le-a avut timp de secole: mi­ne­ri­tul, agricul­tu­ra, energia, me­ta­lele". "Trebuie să ple­caţi şi să de­ve­niţi fermieri sau dacă sunteţi fete să vă căsătoriţi cu un agricultor", declara atunci investitorul.

"Chiar dacă pierzi bani la început de drum, important e să rămână experienţa"

Agricultura a fost unul dintre cele mai per­for­mante domenii din economie în 2011, con­tri­buind major la avansul PIB-ului cu 2,5%, pe fon­dul unei recolte record la cereale. Chiar dacă anul acesta nu se vor mai repeta rezultatele po­zi­tive din 2011 din cauza condiţiilor meteo ne­fa­vorabile, sectorul a fost unul din factorii prin­ci­pali care au limitat decli­nul economiei din pri­ma jumătate a anu­lui. Agricultura, silvicultura şi pes­cui­tul au fost ramuri de activitate care au înre­gistrat cea mai mare creştere a vo­lu­mului de activitate, de 4%, în primele şase luni.

În ceea ce priveşte sfaturile pentru tin­erii care vor să-şi înceapă o afacere, in­dustriaşul bu­zoian consideră că cea mai bună şansă o oferă "un business care se poate face cu bani puţini". "Chiar dacă se pierd bani la început de drum, să ră­mână experienţa. În această zonă, evident, sunt serviciile şi business-ul legat de IT", opinează Toma, pre­ci­zând că totodată punerea în apli­ca­re a unor brevete de invenţii româneşti, me­da­liate la târ­guri internaţionale, ar fi "o bună oportunitate".