Familia Benţa din Târgu-Mureş dezvoltă un turn de birouri pentru 750 de angajaţi ai E.ON

Ziarul Financiar 20.11.2012

Familia Benţa din Târgu-Mu­reş, care controlează pro­du­că­torul de lacuri şi vopsele Daw Benţa, va începe anul viitor dezvoltarea unei clădiri de birouri în centrul oraşului Târgu-Mureş, proiect în care grupul ener­ge­tic E.ON îşi va muta operaţiunile din oraş.

Benţa şi E.ON au semnat un contract de tipul "build to suit" în urma căruia antreprenorii trebuie să livreze până în 2015 clădirea E.ON Tower, care va avea o suprafaţă de aproximativ 15.000 de metri pătraţi.

Proiectul va fi dezvoltat prin inter­mediul firmei RCB Development & Con­sulting, deţinută de Remus Aurel Benţa (55%), Lazăr Călin Benţa (15%), Remus Benţa (15%) şi Lazăr Benţa (15%), potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

"La acest moment, angajaţii din Târgu-Mureş ai companiilor E.ON îşi desfăşoară activitatea în nouă unităţi, intenţia noastră fiind de a-i reuni pe toţi aceştia într-o singură unitate şi, astfel, de a eficientiza coordonarea activităţilor curente. Clă­direa de birouri urmează să fie con­struită în perioada 2013-2015 şi va fi închiriată de la firma RCB De­velopment & Consulting, fiind pro­iectată astfel încât să permită alocarea unui număr de 750 de persoane", au precizat pentru ZF reprezentanţii E.ON Ro­mânia.

Reprezentanţii familiei Benţa nu au comentat informaţiile până la închiderea ediţiei.

Consolidarea sediilor reprezintă un fe­no­men ce a început pe piaţa imobiliară de mai mulţi ani, în special în Bucureşti, unde în perioada de boom companiile aflate în pro­ces de expansiune acceptau com­pro­misul de a închiria sedii în alte clădiri pentru a putea creşte.

După venirea crizei şi creşterea gradului de neocupare în piaţa de birouri, companiile au căutat să se efi­cien­tizeze prin consolidarea într-un singur sediu, proces care în cele mai multe cazuri în­seamnă şi o reducere importantă de costuri.

Grupul german E.ON a intrat pe piaţa lo­cală în 2005 şi a preluat pachetele ma­jo­ri­tare de acţiuni ale distribuitorului de gaze Distrigaz Nord, companie cu sediul în Târgu-Mureş, dar şi compania de dis­tri­bu­ţie a energiei electrice Electrica Moldova, cu sediul în Iaşi, devenind astfel cel mai mare furnizor integrat de utilităţi din Ro­mâ­nia. Grupul are la nivel local peste 6.000 de angajaţi.

Cele mai importante operaţiuni ale E.ON se desfăşoară în prezent la Târgu-Mureş, în timp ce în Bucureşti E.ON are un birou în turnurile City Gate din Piaţa Presei Libere, unde sunt desfăşurate activităţi de management şi strategie. Pentru semnarea contractului cu familia Benţa grupul german E.ON a fost asistat de avocaţii firmei bpv Grigorescu Ştefănică.

Pe de altă parte, cel mai important bu­siness al familiei Benţa din Târgu-Mureş este producătorul de lacuri şi vopsele Daw Benţa, prin intermediul căruia au fost rea­li­zate vânzări de 17,2 milioane de euro anul trecut. Brandurile sub care compania îşi comer­cia­lizează pro­dusele sunt Caparol şi Alpina. Antreprenorii din Târgu-Mureş au de mai mulţi ani planuri în ceea ce priveşte proiectele de dez­vol­tare imo­bi­liară, dar după venirea crizei o parte din investiţii au fost amânate.